Winkler Gyula: Egy olyan Európát kell létrehoznunk, amelyben a kisebbségek is megtalálják a saját helyüket

2014.06.21. | SZKT , Európai Parlament , Európai Unió , európai parlamenti választások

Fotó: Banga Előd-Ernő

Winkler Gyula EP-képviselő felszólalásában köszönetet mondott mindazoknak, akikkel együtt dolgoztak a kampány idején, majd csatlakozva a korábban elhangzottakhoz, kitért a szórvány megyékben elért EP-választási eredményekre.

„Tíz szórvány megyéből kettő az országos átlag felett teljesített, nyolc alatta, ezzel a valósággal szembe kell nézni, mindegyik szervezetnek maga kell feltárnia az okokat. Sokféle magyarázat lehetséges, de vannak közös okok is. Ha nincs személyes kapcsolat a választókkal, akkor nem lehetséges a mozgósítás, ez Hunyad megyére kivetítve is igaz, azokon a vidékeken volt jobb az eredmény, ahol jobb volt a kapcsolattartás is. Már most el kell kezdeni a felkészülést a 2016-os választásokra, mert az önkormányzati jelenlét fontos a szórvány megyékben is, még akkor is, ha nem vagyunk többségben. Egyre jobban látszik, hogy szükség van egy árnyaltabb üzenetre, amely a szórványt is mozgósítani tudja, olyan üzenetre, amely megszólítja azokat is, akik vegyes házasságban élnek, az asszimiláció határán" – hívta fel a figyelmet a szórványfrakció elnökeként Winkler Gyula.

Az európai parlamenti munka kapcsán elmondta, hogy az Európai Néppártnak lett ismét a legnagyobb frakciója, viszont csökkent az előnye az előző mandátumhoz képest, ezért valószínűleg az európai szociáldemokratákkal szorosabb lesz az együttműködés, hogy el tudják szigetelni a szélsőséges, idegengyűlölő képviselőket. „Valószínűleg a következő időben sor kerül az EU alapszerződéseinek megnyitására, ezt erősítette meg a napokban Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere is, így alkalom adódhat arra, hogy megvalósítsuk azt, amire mandátumot kaptunk az erdélyi magyarságtól, egy olyan Európát létrehozni, amelyben a kisebbségek is megtalálják a saját helyüket" – mondta el az EP-képviselő. A szórványmegyék egyértelműen úgy vélik, hogy első körben szükség van arra, hogy RMDSZ-nek saját elnökjelöltje legyen – ismertette a szórványfrakció álláspontját is Winkler Gyula