Winkler Gyula: magyarságunkban erősítenek meg magyarországi és székelyföldi testvérkapcsolataink – főszerepben a testvérkapcsolatok a Hunyad Megyei Magyar Napokon

2016.05.05. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: magyarságunkban erősítenek meg magyarországi és székelyföldi testvérkapcsolataink – főszerepben a testvérkapcsolatok a Hunyad Megyei Magyar Napokon

A hetedik Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmából Vas megyei vendégek érkeztek Vajdahunyadra, ahol május 4-én, szerdán tartották a testvértelepülések napját. Szombathely és Vajdahunyad testvérkapcsolata több mint negyedévszázados múltra tekint vissza, a kapcsolatfelvétel a magyarországi településsel már a kilencvenes évek első napjaiban megtörtént, pár évre rá Vas megye és Hunyad megye is testvérkapcsolatot alakított ki. A dél-erdélyi szórványközösségnek 26 éve fontos referenciapontnak számít ez a magyarországi testvérkapcsolat, azóta több vajdahunyadi és szombathelyi generáció ismerte meg egymást és többen is szoros barátságot ápolnak. 

Régi barátként köszöntötte a jelenlevőket Kofity Zoltán, az RMDSZ Vajdahunyadi Szervezetének elnöke, majd kiemelte, a Szövetségben azon dolgoznak, hogy itthon teremtsenek jövőt gyermekeik számára. „Gazdasági okok miatt sokan mennek el külföldre munkát vállalni, mi azt szeretnénk, ha a magyar közösség tagjai nem elhagynák szülőföldjüket, hanem itthon tudnának jövőt teremteni gyermekeiknek" – hangsúlyozta a dél-erdélyi szórványközösség fogyásának gondjait Kofity Zoltán, aki maga is kétgyermekes családapa.

Önkormányzati választásra készülnek – mondta el Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke, aki ismertette a következő időszak célkitűzéseit. „Ma a közösség biztonságának megteremtése a prioritásunk, az utóbbi időkben tapasztalt nehéz körülmények között is vissza kell állítanunk, meg kell erősítenünk a magyarok önbizalmát. Ezeknek a törekvéseknek fontos eleme a testvértelepülésekkel való kapcsolat, mind a magyarországi, mind pedig a székelyföldi testvérkapcsolataink hitet adnak nekünk, megerősítenek magyarságunkban itt, a dél-erdélyi szórványban. Büszkék vagyunk, hogy úttörők voltunk a szombathelyi kapcsolat kialakításával, Erdélyben elsők között voltunk, akik magyarországi településsel kötöttek  testvérvárosi szerződést, de úttörők voltunk a háromszéki testvérkapcsolatunkkal is, amely a szórvány-Székelyföld együttműködés hajtómotorja lett" – emelte ki Winkler Gyula, aki megköszönte, hogy az idei Magyar Napokon is főszerepet kaptak a testvértelepülési küldöttségek, a Vas megyei és háromszéki alkotók, művészek pedig hagyományosan gazdagítják a Hunyad megyei magyarok ünnepét.

Úgy, ahogy a nagykövetségek területe mindig az adott államé, úgy a vajdahunyadi Magyar Ház  is a Vas megyei és a szombathelyi barátaink itteni nagykövetsége, a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központ a nevében is viseli ezt a kapcsolatot, és azt se feledjük el, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Vas Megyei Közgyűlés nemcsak a felépítésében segített, hanem mai napig támogatja fenntartását is" – mondta el Winkler Gyula.

A szombathelyi küldöttséget Lendvai Ferenc, Szombathely önkormányzatának tanácsnoka vezeti, a Jánosházai küldöttséget Márton Ferenc, a Vas megyei önkormányzat alelnöke, a Szív Egyesület elnöke.

A hetedik Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata május 1–9. között több mint tíz településen zajlik, csütörtök délután Petrozsényban Markó Béla költő irodalmi estjére kerül sor, fellép a Garabonciás Együttes. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.