Winkler Gyula: május 25-én közösségünk gazdasági megerősödésére is szavazunk

2014.05.15. | Kolozs , Szórvány , európai parlamenti választások

Winkler Gyula: május 25-én közösségünk gazdasági megerősödésére is szavazunk

Fotó: Bethlendi Tamás

Kalotaszeg példát mutat hagyományőrzésből nemcsak az erdélyi magyarság, de az egész Kárpát-medence számára is – hangsúlyozta Winkler Gyula szerda délután a Bánffyhunyadon megszervezett lakossági fórumon, amelyre Kalotaszeg több településéről is érkeztek.

"Azért is tud Kalotaszeg példát mutatni, mert az itt élők, sokszor szórványkörülmények között is nagy szeretettel őrzik népviseletüket, táncaikat, hagyományaikat, gondoskodnak a továbbéltetéséről, átadásáról. Mindez mögött rengeteg közösségi munka van, amely azt mutatja, hogy olyan gondos emberek élnek Kalotaszegen, akik fontosnak tartják a magyar közösség összetartását, a nemzeti kultúránk fenntartását” – emelte ki az RMDSZ európai parlamenti képviselője, hozzátéve, a legfontosabb támasz, amit ezeknek a hagyományőrző közösségeknek biztosítani kell, az a helyi gazdaság megerősítése. "Úgy lehet a fiatalokat itthon tartani szülőföldünkön, ha erős a helyi gazdaság. Akkor lesznek új munkahelyek, ha megerősödik a helyi gazdaság. Az uniós források, az európai fejlesztési alapok pedig épp abban tudnak segíteni, hogy lendületet adjanak a helyi gazdaságnak, hogy erőre kapjon a mezőgazdaság, hogy elinduljon a gazdasági önszerveződés, mert ez tudja a közösség fiataljait itthon tartani, vagy adott esetben hazacsábítani” – mondta Winkler Gyula, hangsúlyozva, az Európai Unió esélyt ad a helyi gazdaság megerősödésére, érdemes kihasználni a lehetőségeket.

"Ezért is fontos az európai parlamenti képviselet, mert ott kell lenni, ahol a gazdasági döntések megszületnek, május 25-én közösségünk gazdasági megerősödésére is szavazunk” – hívta fel az európai parlamenti választások fontosságára a kalotaszegiek figyelmét Winkler Gyula. A fórumon részt vett Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Winkler Gyula Pályázó önkormányzat – Sikeres közösség díjat adott át Póka András Györgynek, Kalotaszentkirály polgármesterének, akinek vezetése alatt a település jelentős uniós beruházásokat valósított meg az elmúlt évek alatt.

Az RMDSZ EP-képviselője ezt megelőzően Gyalun találkozott a település véleményformálóival, akikkel a május 25-ei választás tétjéről beszélgetett.