Winkler Gyula Maros megyei önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott

2013.07.31. | Önkormányzatok , Európa Tanács , Európai Bizottság , Kisebbségi polgári kezdeményezés

Winkler Gyula Maros megyei önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének meghívására Winkler Gyula európai parlamenti képviselő július 30-án Marosvásárhelyen találkozott a Szövetség Maros megyei önkormányzati tisztségviselőivel. A tanácskozás alkalmával az Európai Unió 2014‒2020-as költségvetési időszakáról, az RMDSZ gazdasági programjáról, az Európai Polgári Kezdeményezésről, illetve az európai parlamenti képviselet jelentőségéről beszélgettek.

A tanácskozáson jelen volt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, illetve Péter Ferenc, a megyei szervezet politikai alelnöke.

Borbély László szerint: „Winkler Gyula jó munkát végzett az európai parlamentben. Jó dolog az, hogy ott vagyunk Brüsszelben, hallatjuk hangunkat és a számunkra fontos ügyeket képviseljük.” Az alelnök azt reméli, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat követően Winkler Gyula ismét alapembere lesz az RMDSZ-nek.

Winkler Gyula kifejtette: az EP-ben kétirányú szerepet töltött be képviselőtársával Sógor Csabával együtt: egyrészt a fontos EU-s döntések, előírásokról tájékoztatták az itthon tevékenykedő tisztségviselőket, másrészt a munkájuk során mindig azok érdekeit tartották szem előtt, akik Brüsszelbe delegálták őket.

A következő hét éves költségvetési ciklusról az RMDSZ-es EP képviselő elmondta, hogy az abban különbözik az előzőtől, hogy az Európai Bizottság mind a 28 tagállammal külön-külön partneri szerződést köt, mely magába foglalja a felek jogait és kötelezettségeit. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel még szigorúbb feltételek között kérheti számon a tagállamokat, ha azok nem teljesítik kötelezettségeiket.

„Az RMDSZ nem fogadta el az Európai Tanács és Európai Bizottság által előterjesztett költségvetés-tervezetet, azért mert az EU történetében először csökkent a költségvetés, vagyis kevesebb pénz lesz a fejlesztésekre. Az viszont pozitívum, hogy a költségvetés megszavazott változata lehetővé teszi a következő év finanszírozásainak előrehozatalát, ugyanakkor az egyik finanszírozási tengelyről a másik tengelyre lehet átcsoportosítani pénzeket”- fejtette ki Winkler Gyula. A képviselő azt is kiemelte, hogy a költségvetési időszak felénél lesz egy költségvetés- kiegészítés, illetve a pénzek jelentős része beruházásokra lesz fordítva, valamint, hogy a következő hét év programjaiban a pályázati jogcímek nem fognak alapvetően változni.

Az új költségvetési időszak 2014 januárjától lép érvénybe azt követően, hogy az Unió és az államok megkötik a partneri szerződést. A megállapodás annak alapján kötik meg, hogy a tagállamok mit javasolnak. Románia javaslataival kapcsolatosan az RMDSZ is elmondta véleményét, amelyet az Erdély 2020 gazdasági programban fogalmazott meg. Ezt át is adtak, eljuttatták az Európai Integrációért felelős miniszternek valamint az illetékes hatóságoknak. Ebben a programban az RMDSZ szakértői kiválasztottak tizenhárom olyan pontot, melyek az erdélyi magyarság számára fontos célkitűzések.

A régiós átszervezéssel kapcsolatban az RMDSZ EP-képviselője elmondta, hogy a regionális fejlesztési biztos igazat adott a Szövetségnek abban, hogy nem lehet egyértelmű kapcsolatot teremteni az uniós alapok felhasználása és a közigazgatási struktúra között. Vagyis az alapok felhasználása nem függ attól, hogy a fejlesztési régiókat felruházzák-e közigazgatási jogkörökkel vagy sem.

Winkler Gyula az Európai Polgári Kezdeményezéssel kapcsolatosan elmondta, hogy 2009-es EP választási kampányban azt vállalták, hogy azon fognak dolgozni, hogy Uniós szinten megszülessen a kisebbségek jogaira vonatkozó keretszabályozás. Az Európai Unió kompetenciái között nem szerepel a kisebbségi kérdés, az EU megpróbál megszabadulni a kisebbséget érintő kérdésektől.

„A Lisszaboni szerződés megteremtette a polgári törvénykezdeményezés lehetőségét, ez azt jelenti, hogy az EP-nek foglalkoznia kell a kérdéssel, amennyiben a Bizottság jóváhagyja a procedúra elkezdését, vagyis az aláírások összegyűjtését. A polgári kezdeményezésben olyan témákat kell találni, melyekben az Uniónak van hatásköre. Az Uniónak van kompetenciája a többnyelvűség érvényesítésében, a diszkrimináció megelőzésében, a kulturális sokszínűség érvényesítésében illetőleg van hatásköre az oktatásban is. Az RMDSZ által benyújtott kezdeményezés egy két éves szakértői munka eredménye. A szakmai munka mellett meg kellett találni a politikai partnereket is” – fogalmazott Winkler Gyula.

„Sógor Csaba közelmúltbeli látogatása után, Winkler Gyula EP-képviselővel is találkozhattak önkormányzati vezetőink. Fontosnak tartom, hogy napirenden legyünk az EP aktualitásaival, hiszen nagyon fontos időszak következik, nevezetesen a 2014-2020 költségvetési ciklus. Az Unió folyton változik, a gazdaságpolitikai célok is és eszközök is, ezért csak akkor leszünk képesek hatékonyabban használni a lehívható támogatásokat, ha ismerjük a rendszert és idejében fel tudunk készülni a teljesítendő feltételekre”- mondta Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke.