Winkler Gyula: Meg kell ismertetni az Európai Ifjúsági Garanciát

2014.05.06. | Ifjúság , Európai Unió , Marosvásárhely , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: Meg kell ismertetni az Európai Ifjúsági Garanciát

Jobban kell népszerűsíteni az Európai Ifjúsági Garanciát, amely uniós forrásokból működik és Romániában is elérhető – jelentette ki Winkler Gyula keddi, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Az EP-képviselő rámutatott, hogy a 25 év alatti generációról úgy beszélnek, mint az "elvesztett nemzedék", ugyanis őket érintette a legsúlyosabban a gazdasági válság hatása. 

,,Az Ifjúsági Garancia egy uniós program, amely 2013 áprilisában indult az Európai Tanács döntése értelmében, azzal a céllal, hogy a 25 év alatti munkanélküli fiatalokat támogassa a munkahelykeresésben, tanulószerződéses gyakorlati képzést, szakmai gyakorlatot vagy továbbképzési lehetőséget biztosítva. A program finanszírozása az EU új, hét évre szóló költségvetési tervezési keretében szerepel” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, olyan programról van szó, amelyet Finnországban és Ausztriában működő rendszerek alapján dolgozták ki.

 

,,Ennek a programnak az alapötlete, hogy minden fiatal, iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő négy hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon. A program hazai beindításához országos hálózat kiépítésére van szükség” – magyarázta Winkler Gyula, aki hiányosnak találja a romániai szervezést, annak ellenére, hogy a munkaügyi minisztérium pár hónappal ezelőtt kísérleti szándékkal elindította  a programot, az EP-képviselő szerint jobban kellene mediatizálni, ismertetni az Ifjúsági Garancia célját. ,,Romániában nehezen indult ez a program. A szaktárca 22 megyei és négy regionális információs központ létrehozását tervezi, egyelőre a népszerűsítés helyi és országos szinten is hiányos. Úgy vélem, nagyobb odafigyelés kellene az uniós alapokból finanszírozott Ifjúsági Garancia népszerűsítése terén, hiszen fontos feladatot kell ellátnia: a fiatalok munkaerőpiacra-jutásának segítését" – fogalmazott Winkler Gyula.

 

Az EP-képviselő ugyanakkor örömmel számolt be arról, hogy egy friss európai felmérés szerint a fiatalok 70 százaléka szerint az Európai Unió tud esélyt biztosítani a polgároknak, hogy helyt álljanak a globális versenyben. ,,Ez az euro-optimizmus biztató jel, de elszomorít viszont, hogy a 25 év alatti fiatalok körében egyre nagyobb a munkanélküliség. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint Görögországban az ifjúság 56 százaléka munkanélküli, vagyis minden második 25 év alatti fiatalnak nincs állása. Spanyolországban ez az arány 54 százalék. Németország áll ilyen tekintetben a legjobban, ahol a fiataloknak mindössze 7,8 százaléka munkanélküli, Romániában 24 százalék az arány. Ha a görögökhöz vagy a spanyolokhoz hasonlítjuk, mondhatnánk, hogy elég jól állunk, de ha belegondolunk, akkor a fiatalok negyedének nincs munkahelye és erre oda kellene figyelni”– mondta Winkler Gyula.

 

A sajtótájékoztató házigazdája Peti András alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke volt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.