2014.04.05. | Hunyad , európai parlamenti választások

"Szövetségünk 25. évfordulójának jegyében hirdettük meg a közösségépítés évét Hunyad megyében, az eddig eltelt három hónapban sok kezdeményezést valósítottunk meg sikeresen” – fogalmazott Winkler Gyula Déván, a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában megtartott megyei elnöki tisztújító küldöttgyűlésen.

"Az újonnan megalakult Nőszervezettel közösen az eddigieknél gazdagabb március 15-ei ünnepséget szerveztünk, múlt hétvégén facsemetéket ültettünk megyeszerte, csatlakozva Böjte Csaba atya felhívásához, májusban pedig ötödik alkalommal készülünk megünnepelni a Hunyad Megyei Magyar Napokat. Barcsay Ákos díjat alapítottunk, amelyet jeles személyiségeinknek adunk át a magyar napok alkalmával. Tavaly Marosillyén, a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházának tartott Veres bástyában házigazdái voltunk az Örökségünk őrei erdélyi hálózata megalakulásának. Tisztújítás és generációváltás volt az ifjúsági szervezetben, a HUMMIT-ban”– sorolta az elmúlt két év legfontosabb eseményeit Winkler Gyula megyei elnök tíz pontba szedett tevékenységi beszámolójában.

"A negatívumokat sem kell elhallgatni, őszintének kell lenni, nem szerepeltünk jól a 2012-es évi választásokon Hunyad megyében. Ezért az év elején meghirdettük a Hunyad megyei konzultációt, több mint 2400 teljes választ kaptunk a megyében élő magyar emberektől, akiket arról kérdeztük, mit várnak el az RMDSZ-től. A válaszok statisztikai feldolgozás alatt vannak. A magyar emberek elvárásaira fogjuk építeni Hunyad megyében az EP-kampányt, és az eddigieknél nagyobb mértékben kívánunk mozgósítani a jobb eredmény elérése érdekében” – mondta Winkler Gyula, aki a következő kétéves mandátum célkitűzéseit szintén tíz pontba rendszerezte.

Négy politikai célkitűzést határozott meg az újraválasztott megyei elnök: az idei EP-választáson, a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokon való jó szereplés, a kormányzati szerepvállalás biztosította lehetőségek kihasználása közösség javára, a Szövetség politikai tekintélyének megőrzése Hunyad megyében.  A hat közösségi célkitűzés között első helyen ezúttal is az anyanyelvi oktatás biztosítása szerepel, majd a kultúra és identitás megerősítését, a szórvány-székely együttműködés fenntartását és bővítését, az RMDSZ szórványcselekvési tervének megvalósítását, tartalmának gazdagítását sorolta a megyei elnök, végül a legfontosabb célkitűzést ismertette: a közösségi szolidaritás megőrzése úgy, hogy a magyar egyházak, civil, ifjúsági, szakmai szervezetek és a Szövetség vállvetve haladjanak a közös úton.

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlésére a 16 helyi szervezete 108 küldöttet delegált, amelyből 105-en vettek részt a szombati eseményen. Winkler Gyula megyei elnök újabb két éves mandátumra kapott bizalmat a küldöttektől, 95 igen, 9 nem szavazattal. A tisztújító gyűlésen felszólalt Borbély Károly energiaügyi államtitkár, Kocsis Attila, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, köszöntötték a jelenlevőket a román pártok megyei elnökei, képviselői.