Winkler Gyula: menekültkérdésben több határozottságot várunk az EU holland elnökségétől

2016.01.20. | Európai Parlament

Fotó: www.origo.hu

Az EU holland elnökségének kulcsszerepe lesz a tagállamok közti összhang megteremtésében a menekültkérdést illetően, a fő cél a Schengen-övezet megmentése – fogalmazott Winkler Gyula január 20-án, szerdán írásbeli hozzászólásában. Az Európai Parlament a héten Strasbourgban ülésezik, a plénum szerdán tárgyalt arról, hogy az EU elnökségét Hollandia vette át a következő hat hónapra.

Veszélybe került a Schengen-övezet, összeomlása az Európai Unió bukását is jelenti. A holland elnökség eddig soha nem tapasztalt mértékű válság idején veszi át mandátumát, a legfontosabb kihívása a migrációs problémák és a nemzetközi biztonsági kérdések integrált kezelése. Megfelelő, ahogy a prioritást meghatározták, csak az nem derül ki, hogy mennyire égető intézkedésekre van szükség. Nagyobb ambícióra, több határozottságra van szükség" – véli az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki szerint az EU-nak el kell ismernie, hogy kudarcot vallott a menekültválság kezelésében, nem találták meg a közös európai választ a problémára.

Ki kell mondanunk egyértelműen, nem minden Európába érkező migráns maradhat a kontinensünkön. Szigorú és világos szabályozás kell, hogy megkülönböztethessük a menekülteket a gazdasági migránsoktól. Erkölcsi kötelességünk segítséget nyújtani a Szíriából érkező menekülteknek, de azonosítanunk kell a gazdasági migránsokat és visszatérítenünk származási országukba. A Dublini rendeletet sürgősen újra kell vizsgálni az Európai Bizottság márciusra várható javaslatai alapján. A Frontex radikális reformjára van szükség, hogy az EU külső határainak hatékony védelemről beszélhessünk. Így, megmentve a szabad mozgást lehetővé tevő térséget, megakadályozzuk uniónk szétesését is" – hangsúlyozta írott nyilatkozatában Winkler Gyula.

Az EP-képviselő azt követően fogalmazta meg nyilatkozatát, hogy több európai vezető aggodalmát fejezte ki, hogy összeomolhat a szabad mozgás jogát biztosító Schengen-térség a migránshullám által fenyegetett tagállami döntések következtében, ugyanakkor a bécsi hatóságok döntése is közrejátszott, amely alapján Ausztria ideiglenesen felfüggesztette a Schengeni Egyezményt.