Winkler Gyula: nemzeti közösségünk érdekeinek képviselete brüsszeli munkánk prioritása

2014.05.06. | Maros , Európai Unió , európai parlamenti választások

Fotó: Bethlendi Tamás

„Az erdélyi magyar érdek, nemzeti közösségünk érdeke a legfontosabb ügy, amit képviselünk európai szinten. Ezen a területen kompromisszumot nem kötöttünk, Sógor Csaba képviselőtársammal együtt, felemeltük hangunkat akkor, amikor a magyar nyelv használatát, az egyházi javak restitúcióját, intézményeinket vagy pedig nemzeti közösségünk szimbólumait támadás érte” – hangsúlyozta hétfő délután Winkler Gyula a koronkai polgármesteri hivatalban megrendezett lakossági fórumon.

Az eseményen jelen volt Takács Olga polgármester, Brassai Zsombor megyei RMDSZ elnök és Csép Andrea nőszervezeti elnök, Maros megyei tanácsos. Az EP-képviselő elmondta, brüsszeli munkája két fontos területen zajlik. ,,Vannak gazdasági, kereskedelmi, regionális fejlesztési, de akár politikai kérdések is, amelyekben megegyezésre kellett törekednünk, akár kompromisszum árán is, de magyar nemzeti közösségünk ügye nem ilyen kérdés. Az erdélyi magyar szavazóktól nem erre kaptunk felhatalmazást. Ezekben a törekvéseinkben szükséges az európai szövetségesek ügyünk mellé állítása. Úgy tudtunk partnereket találni, hogy Erdélyt elvittük Európába, felmutattuk értékeinket, évezredes hagyományainkat, kulturális örökségünket, mert ezekkel bizonyítjuk erdélyi magyar közösségünk erejét. Alapvető célkitűzésünk a szülőföldön való megmaradás, de ennél többet, a szülőföldön való gyarapodást szolgálja az Európai Parlamentben való jelenlét, ezt a munkát folytatni kell, az RMDSZ erős európai képviseletével” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője ezt követően Gyulakután folytatta útját, ahol a Fölszállott a Páva népzenei tehetségkutató versenyen nemrég különdíjat nyerő Bekecs néptáncegyüttes előadását tekintette meg. Az előadás előtt Winkler Gyula elismerően szólt a tehetséges fiatalokról, kiemelve, hogy a Bekecs táncegyüttes és zenekara olyan kulturális értéket képviselnek, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. ,,Ismernünk és ápolnunk kell hagyományainkat, népi kultúránkat, mindig örömet jelent, amikor olyan fiatalokkal találkozom, akik visszatérnek a gyökerekhez, abból merítenek ihletet” – fogalmazott az európai parlamenti képviselőjelölt.