Winkler Gyula: rendkívül szoros a harc az európai kereszténydemokraták és szocialisták között – az erdélyi magyarságnak döntő szava lehet

2014.05.15. | Hunyad , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: rendkívül szoros a harc az európai kereszténydemokraták és szocialisták között – az erdélyi magyarságnak döntő szava lehet

Rendkívül szoros a harc az európai parlamenti mandátumokért az európai kereszténydemokraták és szocialisták között, a legújabb felmérések szerint a jobbközép pártok 212 mandátumot szerezhetnek meg a választáson, ez csak hárommal több, mint a baloldal várható mandátumszáma – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula csütörtökön, Déván.

"Egy ennyire kiélezett verseny esetében minden egyes európai parlamenti képviselői hely számít, ebben az értelemben a romániai magyarság május 25-én nemcsak közösségünk európai parlamenti képviseletére szavaz, hanem döntő szava lehet a szocialisták és a kereszténydemokraták közötti csatában is. A legfrissebb felmérések szerint, amennyiben holnap lennének a választások, és ha az RMDSZ-nek, a magyarság bizalmát és támogatását élvezve, sikerülne három képviselőt az Európai Parlamentbe juttatni, akkor gyakorlatilag a mi közösségünk dönthetné el, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke a következő öt évben. Rajtunk is múlik, hogy az EB élén az Európai Néppárt jelöltje, egy tapasztalt politikus lesz, aki kivezette az Eurogroup-ot a legmélyebb válságból, akinek van elképzelése az Európai Unió gazdasági megerősítésére vagy pedig hagyjuk, hogy mások döntsenek és egy demagóg szocialista politikust nevezzenek ki a Bizottság élére" – mutatott rá a május 25-ei választás eredményeinek összefüggéseire Winkler Gyula, aki Déván helyi RMDSZ-elnökökkel és kampányfelelősökkel tartott megbeszélést. Mint ismeretes, az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács nevezi ki, de az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. Hivatali idejük alatt elszámoltathatóak a Parlament felé, amely egyedül jogosult a Bizottság feloszlatására.

 

A PollWatch május 14-én hozta nyilvánosságra az új felmérést, az adatok elérhetőek a következő linken: http://www.electio2014.eu/ro/pollsandscenarios/polls.

 

Winkler Gyula délután Resicabányán találkozik a helyi magyar közösség képviselőivel és részt vesz a Csernakeresztúri Hagyományőrző Együttes előadásán. Erdélyi körútjának képes beszámolója a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon található.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.