Winkler Gyula: saját munkánkkal kell alapot teremtsünk a választási szerencsének

2015.09.12. | Hunyad

Szombaton, Déván gyűlésezett az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének Küldöttgyűlése, amelynek napirendjén az SZKT-képviselők megválasztása, a működési szabályzat  módosítása, valamint az aktuális szervezési kérdések megvitatása szerepelt.

A küldöttgyűlésen részt vett, Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki az aktuális politikai helyzetről szóló felszólalásában kitért a jövő évi választások kérdésére is. A szövetségi vezető politikus többek között arról is tájékoztatott, hogy sajnos nem sikerült átvinni a törvényhozáson az RMDSZ-nek két olyan kezdeményezését, amely egyértelműen a szórvány javára vált volna: a Megyei Tanácsok esetén a három százalékos bejutási küszöb, valamint a parlamenti választások esetén pedig az országos kompenzációs lista.  Kovács Péter ügyvezető elnök, a társadalomszervezést nevezte meg a sikeres választási szereplés kulcsának és ebben a kontextusban pedig az anyanyelvű oktatással kapcsolatos feladatokat listázta.

Winkler Gyula EP képviselő, a megyei szervezet elnöke, politikai tájékozatójában az aktuális brüsszeli és bukaresti témák mellett, a Hunyad megyei szervezet előtt álló kihívásokról szólt. „2016 ismét választási esztendő lesz, nem véletlenül, ez év tavaszán két éves, a 2015 és 2016-os évekre szóló cselekvési tervet fogadott el a megyei szervezet, hiszen a következő időszakban a jövő évi választások kihívásaira kell, összpontosítsunk. Az RMDSZ-ben gyakran elhangzik az a kijelentés miszerint azt a pozíció, amit egyszer a Szövetség elveszít, azt többé nem tudja visszaszerezni. Ezt Hunyad megyében mi megcáfoltuk, hiszen 2012-ben, Lupényban, a helyi választások alkalmával, nyolcévnyi kiesés után, sikerült az RMDSZ-nek visszakerülni a városi tanácsba. Ezt a teljesítményt kell megismételni újra jövőre, hiszen Petrozsényt is vissza lehet, és vissza kell, szerezzük.” – hangsúlyozta Winkler beszédében.

A politikus prioritásként nevezte meg a megye magyarságának szempontjából fontos négy nagy településén való önkormányzati képviseletét: Déva, Vajdahunyad, Petrozsény és Lupény.

A parlamenti választások új esélyt jelentenek Hunyad megyének és a többi szórvány megyében működő szervezetnek. Nyolc év egyéni körzetes, orosz ruletthez hasonló rendszer után, a Parlament visszatért a korábbi megyei listás parlamenti választási rendszerhez. Ez esélyt teremt számunkra is, Hunyad megyeiek számára, hogy visszaszerezzük a parlamenti képviseletünket. Önerőből ez nem sikerülhet, a szavazat visszaosztásnak is kedvezően kell alakulnia, de a választási szerencsének mi a saját munkánkkal kell, alapot teremtsünk” – fogalmazott a Hunyad megyei szervezet elnöke.

A tizenhat helyi szervezet küldöttei Széll Lőrinczet, a Hunyad megyei Ifjúsági Hatóság igazgatóját, az MKT elnökét választotta meg SZKT képviselőnek a következő négy éves mandátumra.