Winkler Gyula támogatja a nők aktív részvételét a közéletben

2017.05.11. | 11. Kongresszus

Winkler Gyula támogatja a nők aktív részvételét a közéletben

Az RMDSZ május 13-i, zilahi kongresszusán bevezetné alapszabályzatába a női képviseleti normát, amely lehetővé tenné, hogy a Szövetség megyei és országos testületeiben 15 százalékban a Nőszervezet delegáljon tagokat – Winkler Gyula többek között erről is beszélt a Hunyad megyei média képviselőinek csütörtöki, dévai sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ EP-képviselője és Hunyad megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta, határozottan támogatja a hölgyek közéleti szerepvállalását, hozzátéve: alapvetően nem híve a kötelező normáknak, mert az kontraszelekcióhoz is vezethet, de támogatja a női képviseleti norma bevezetését az RMDSZ testületeiben. Véleménye szerint a vezető testületekben kötelező 15 százalékos női jelenlét kihat majd az egész társadalomra, ugyanakkor elősegítheti, hogy a begyepesedett gondolkodásmód megváltozzon. „Ha a mentalitásváltás szükségességéről beszélünk, akkor az egyenrangú partnerség a megoldás. De ez csak akkor valósul meg, ha a politikában, az intézményekben, a közéletben a nő valóban a férfi egyenrangú partnere" – fejtette ki Winkler Gyula. Emlékeztetett, hogy lesz egy olyan javaslat, amely szerint a helyi RMDSZ választmány egyharmada nő legyen. Jelenleg az RMDSZ képviselőházi frakciójának 18 százaléka nő, míg a szenátusban egyetlen RMDSZ-es hölgy sincs. „Hunyad megyében viszonylag jól állunk, a Megyei Képviselők Tanácsának 17 százaléka nő" – mutatott rá.

Az EP-képviselő ugyanakkor kitért az RMDSZ Nőszervezete által március 8-án indított Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom - NEEEM címet viselő kampányára is, amelyet a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai évének jegyében indítottak. „A statisztikák szerint félpercenként bántalmaznak egy nőt Romániában. Évente 200 nő veszíti életét családi vagy utcai bántalmazás következtében. (...) Támogatom ezt a kampányt, mert meggyőződésem, hogy a nőket ért bántalmazás, legyen az lelki vagy fizikai agresszió, az egész társadalom problémája" – jelentette ki Winkler Gyula, aki elmondta, hogy az RMDSZ Nőszervezete más nőszervezetekkel működik együtt ebben a kampányban, amelynek célja nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem a törvénykezés módosítása is. Az EP-képviselő rámutatott, hogy a nők elleni erőszak problémája az egész európai közvéleményt foglalkoztatja. „A statisztikákból kiderül, hogy életük során a nők egyharmadát éri fizikai vagy szexuális bántalmazás, minden tizedik európai nőt zaklattak szexuálisan az új kommunikációs eszközökön keresztül" – ismertetett néhány adatot a képviselő.

Winkler Gyula méltatta a Nőszervezet kezdeményezését, amelynek részeként számos találkozót szerveztek fiatalokkal, akik „nagy szerepet játszhatnak a régi mentalitás megváltoztatásában." Szerinte sürgősen megoldást kell találni a vidéken élő bántalmazott nők megsegítésére. Míg a városon élő bántalmazott nők gyorsan támogatást találhatnak intézményeken, erre szakosodott civil szervezeteken keresztül, addig a vidéken élő hölgyeknek nincs erre lehetőségük. Ez a probléma az áprilisi európai parlamenti jelentésben is szerepel, amely az áldozatok védelmére szakosodott szolgáltatások bővítésére vonatkozott, ugyanis vidéki környezetben az ilyen típusú, intézményesített segítség alig létezik. Az EP-képviselő szerint ugyanakkor szigorítani és végrehajtani kell a bántalmazók büntetésére vonatkozó törvénykezést.