Winkler Gyula: Új Európát most – ez az erdélyi magyarok érdeke is

2014.05.14. | Kolozsvár , Ifjúság , Európai Unió , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: Új Európát most – ez az erdélyi magyarok érdeke is

Fotó: Bethlendi Tamás

Az Európai Unió jövőjéről szóló vitában az erdélyi magyaroknak is be kell kapcsolódni, és a legfontosabb az, hogy a fiatalok is vegyenek részt ebben a vitában, ismertessék meg véleményüket, érveljenek, mondják el, hogy milyen hozadéka van a 21. századi tudásalapú gazdaságnak, az információs társadalomnak – fogalmazott Winkler Gyula szerdán, Kolozsváron, a Mikó Imre Szakkollégiumban, ahol Új Európát most címmel  tartott előadást az EU jövőjének lehetséges forgatókönyveiről.

Amint a cím is jelzi, az EP-képviselő előadását a tavaly megjelent Új Európát most című tanulmánykötetére építette, azonban reflektált a legújabb európai kihívásokra, köztük az ukrajnai helyzetre is. "Véleményem szerint a mai kormányközi eszközökkel működtetett Európa nem tud választ adni ezekre a kihívásokra, egyedül a politikai unió, a régiók és közösségek Európája, ha úgy tetszik az Európai Egyesült Államok maradhat talpon ebben a globális versenyben”– hangsúlyozta Winkler Gyula. "Az erdélyi magyar közösség jövőképe a régiók és közösségek Európája és egyre inkább látható, hogy a következő európai parlamenti ciklusban alkalom nyílik arra, hogy aktív módon tegyünk ennek a jövőképnek a megvalósításáért, ugyanis elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor Európa már nem halaszthatja tovább a döntést arról, hogy milyen irányba menjen tovább”– magyarázta Winkler Gyula. Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésekre a délelőtti kolozsvári sajtótájékoztatóján is kitért. Mint mondta, az RMDSZ európai parlamenti képviselői egyértelmű megbízást kaptak az erdélyi magyar közösségtől. "Nekünk a régiók és közösségek Európáját kell támogatnunk, azt a politikai uniót, amelyben Erdély – Transilvania – Siebenbürgen befolyásos régióvá tud válni, akárcsak Elzász, Bajorország vagy Dél-Tirol, olyan régióvá, amelynek van történelme, van hagyománya és van kohéziós ereje” – emelte ki Winkler Gyula.

Az egyetemistáknak tartott előadást beszélgetés követte, Geréd Imre városi RMDSZ tanácsos moderálásával. Az előadást a Mikó Imre Szakkollégium a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórummal közösen szervezte. A karaván délután Gyaluba és Bánffyhunyadra utazik, csütörtökön Winkler Gyula Déván és Resicabányán vesz részt kampányrendezvényeken.

  

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.