Winkler Gyula: vasárnap szavazatonként kell összeadnunk az erdélyi magyar közösség erejét

2014.05.23. | Hargita , gazdaság , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: vasárnap szavazatonként kell összeadnunk az erdélyi magyar közösség erejét

Fotó: Bethlendi Tamás

"Az RMDSZ számára nincs fontos vagy kevésbé fontos közösség, mindenkire szükség van, mindenki érdekeit egyformán képviselnünk kell. Az elmúlt négy hétben felkerestük Erdély, a Bánság, Körösvidék és Máramaros magyarok lakta településeit egyaránt, találkoztunk a legkisebb szórványközösség képviselőivel éppúgy, mint a székelyföldi települések lakóival. Az elmúlt három napban pedig bejártuk Hargita megyét, Gyergyóból indulva, Udvarhelyszék után érkeztünk a Csíki medencébe" – fogalmazott Winkler Gyula csütörtök este Tusnádfaluban, ahol a helyi közösség vezetőivel, véleményformálóival találkozott.

"Erdélyi körutunk során cselekvő közösségeket láttunk, amelyek felismerték, hogy úgy lehet eredményt elérni, ha a helyi kezdeményezést összekapcsolják az európai fejlesztési lehetőségekkel. Végigjárva ezeket a településeket, megtapasztalhattuk, hogy az Európai Unió hogyan hozott változást közösségeink életébe. Az erdélyi magyar emberek visszaigazolták: az uniós források fejlődést biztosítottak településeinknek, gazdáinknak, vállalkozóinknak és ezáltal az erdélyi magyar családok jólétét szolgálják. A következő hét évben további lehetőségek nyílnak meg, rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e" – osztotta meg az elmúlt hetek tapasztalatait az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Mint mondta, újból bizonyosságot nyert, hogy az RMDSZ által 25 évvel ezelőtt választott út helyes volt, eredményeket hozott, az erdélyi magyar közösség egyetért azzal, hogy tovább kell menni ezen az úton.

 

"Azt is ki kell mondani, hogy sok még a tennivaló, itthon és Európában küzdeni kell a kisebbségi jogok elismeréséért, de azért is, hogy még több támogatást kapjanak gazdáink, vállalkozóink, önkormányzataink, mert az autonómia gazdasági feltételeit meg kell erősítenünk a következő években. Párhuzamosan kell a kisebbségvédelem és a gazdasági területen érdekeinket érvényesítenünk. Tudjuk mindannyian, hogy ezért csakis az erdélyi magyar közösség által megválasztott képviselők fognak küzdeni, mert mások nem foglalkoznak a mi gondjainkkal.  A következő mandátumban Romániának mindenképpen lesz 32 EP-képviselője, itt most az a kérdés, hogy ebből hány lesz magyar. Erre kell megadnunk a választ vasárnap, szavazatonként kell összeadnunk az erdélyi magyar közösség erejét. Annyian leszünk, ahányan szavazunk" – hangsúlyozta Winkler Gyula. A tusnádfalui fórumon az erdélyi körúttal kapcsolatos beszámolót követően beszélgetés alakult ki az Európai Unióval kapcsolatos elvárásokról és lehetőségekről. A találkozó moderátora Rafain Endre polgármester volt.

 

Winkler Gyula ezt megelőzően Csíkkozmásra látogatott, ahol Bodó Dávid polgármester fogadta, és közösen megtekintették a műemléktemplomot. Tusnádfürdőn a helyi turisztikai egyesület tagjaival beszélgetett arról, hogyan lehet az idegenforgalmat pályázati forrásokból fejleszteni. A beszélgetésen jelen volt Albert Tibor polgármester és Melles Mária alpolgármester. Winkler Gyula és a karaván Csíkszéken fejezi be erdélyi körútját, amelynek képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.