Winkler Gyulát választották az SME Europe első alelnökének

2015.10.21. | Európai Néppárt , Európai Parlament

Winkler Gyulát választották az SME Europe első alelnökének

Egyhangúlag szavaztak bizalmat október 21-én, szerdán Winkler Gyula EP-képviselőnek, az Európai Néppárt madridi kongresszusának margóján megszervezett Közgyűlésen, a SME Europe első alelnöki tisztségbe való megválasztásakor. Az SME Europe az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi-szervezete.

A Közgyűlés mai ülésén megválasztotta a szervezet új elnökét Bendt Bendtsen EP-képviselő személyében, aki korábban gazdasági miniszter és a dán kormány miniszterelnök-helyettese volt. Ugyanakkor megválasztották az SME Europe új vezetőségi tagjait, elemzés készült az elmúlt időszak tevékenységéről és a jövőbeni terveiről, valamint döntés született új tagok felvételéről.

„Meg kell erősíteni a következő időszakban az SME Europe kétirányú cselekvését: egyrészt gyakoribbá kell tenni a kis- és közepes vállalkozások társulásainak brüsszeli jelenlétét annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják kihasználni az uniós lehetőségeket, másrészt egyre nagyobb szükség van az SME Europe jelenlétére a tagállamokban különböző konferenciák, szemináriumok és a KKV képviselőivel szervezet közvetlen találkozók révén” – fogalmazott RMDSZ EP-képviselője a megválasztását követő köszönőbeszédében.

Az SME Europe az Európai Néppárt lobbi-szervezeteként céljának tekinti az európai jogalkotási folyamat követését és befolyásolását ennek egyszerűsítése és a bürokrácia csökkenése érdekében. Ugyanakkor kiemelt célja egy olyan üzleti  környezet megteremtése, amely kedvez az európai kis- és középvállalkozások fejlődésének.

Országunk és más kelet-európai államok esetében is segítenünk kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy jobban  kihasználják a közös európai piac lehetőségeit, hogy majd a jövőben, hatékonyan tudják kiaknázni a globális piaci lehetőségeket is. Ezért kiemelten fontos, hogy Romániában a KKV-kat képviselő egyesületek jobb önszerveződésre, nagyobb hatékonyságra törekedjenek, és meggyőzzék a kisvállalkozókat a társulás előnyeiről” – nyilatkozta Winkler.

Az SME Europe közgyűlésén jelen voltak továbbá: Antonio Tajani volt európai biztos, az Európai Parlament alelnöke, Jaques Santer, az EB volt elnöke, akik tiszteletbeli tagjai a lobbi-szervezetek.

Az RMDSZ 2008-tól tagja az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozókat támogató lobbi-szervezetének, Winkler Gyula EP-képviselő pedig 2012-től tölti be a szervezet egyik alelnöki tisztségét.

Kelemen Hunor szövetségi elnök vezeti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttségét az Európai Néppárt (EPP) október 21-22-én megszervezett madridi kongresszusán. A szövetségi delegáció tagjai: Kovács Péter ügyvezető elnök, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselők, Korodi Attila parlamenti képviselő, Kelemen Kálmán, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke, valamint Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, az RMKDM alelnöke.