Winkler: koherens döntésekkel kell fenntartani a gazdasági növekedést

2014.01.21. | gazdaság

Winkler: koherens döntésekkel kell fenntartani a gazdasági növekedést

Mérsékelten optimista Winkler Gyula a romániai gazdasági növekedést illetően, mint mondta, azért óvatos, mert szerinte a kedvező gazdasági fejleményeket jelentősen megzavarhatják a választási túlkapások. Az RMDSZ EP-képviselője erről hétfőn, dévai sajtótájékoztatóján beszélt.

,,Mérsékelt optimizmussal figyelem a 2014-es év gazdasági előrejelzéseit. Szerintem Romániának van esélye arra, hogy három százalékos gazdasági növekedést érjen el, de csak akkor, ha a kormányzat bölcs lépéseket tesz meg”– jelentette ki Winkler Gyula, hozzátéve: elővigyázatossága abból fakad, hogy az idei év választási év és ennek megfelelően, könnyen előfordulhat, hogy túlkapás, populista "kampányosztogatás" történik.

Rossz ötletnek tartja a pénzügyminisztérium szándékát, mely szerint a belső fogyasztást ösztönöznék annak érdekében, hogy pozitívan befolyásolják a gazdasági növekedést. ,,Épp a szaktárca és a Nemzeti Bank vezetői között kialakuló, a belső fogyasztás ösztönzésével kapcsolatos nézetkülönbség teremthet instabilitást. Most olyan gazdasági politikára van szükség, amely koherens, amely újraépíti a külföldi beruházók bizalmát, az ilyen jellegű nézetkülönbségek pedig épp az ellenkezőjét eredményezik” – mutatott rá Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint a belső fogyasztás mesterséges ösztönzése ismét növekvő tendenciát alakíthat ki az importpiacon. Mint mondta, a gazdasági növekedés motorjának a külföldi befektetések, az infrastrukturális beruházások és az export számít. A külföldi beruházások tekintetében Winkler Gyula kiemelte, az országnak olyan közvetlen befektetésekre van szüksége, amelyek a magas szintű technológiai ágazatokat erősítik, mint például az IT, a távközlési szektor, az autóipar. Az infrastrukturális beruházások területén az uniós alapokat kell jobban kihasználni. ,,Annak ellenére, hogy a múlt év végén az uniós források felhasználása gyorsult egy keveset, Európa szintjén az utolsó helyen maradtunk. A kohéziós alapok 29,87 százalékát tudtuk lehívni, azaz 5,7 milliárd eurót a 2007-2013 közötti időszak alatt rendelkezésünkre álló 19,21 milliárd értékű keretből” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

Az export területén Winkler Gyula kiemelte, hogy a tavalyi év 11 hónapjának eredményei alapján Románia 1,4 milliárd euró többletet ért el az EU-n kívüli államokkal folytatott kereskedelemben. ,,Ez mindenképpen pozitív eredmény, remélem, hogy továbbra is így marad. Azt is el kell mondanunk, hogy módosult az export-struktúra, a kivitelnél egyre inkább a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek veszik át a vezető szerepet, a kisebb feldolgozottságú áruval szemben. (...) Ilyen körülmények között butaság azt tervezni, hogy a belső fogyasztást tegyék a gazdasági növekedés motorjává, hiszen azzal a külkereskedelmi mérleget rontják. Tegyük azt is hozzá, hogy a belső fogyasztás növekedése Romániában általában azt jelenti, hogy több importból származó árut vásárolunk és nem pedig azt, hogy a romániai gyártmányú terméket részesítjük előnyben” – tette hozzá Winkler Gyula.

A hétfői sajtótájékoztatóján az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament legutóbbi strasbourgi ülésén egy olyan jogszabálycsomagot fogadott el, amely a közbeszerzések procedúrájának egyszerűsítését teszi lehetővé, de a közpénz elköltésének átláthatóságát és hatékonyságát is növeli. ,,Azt követően, hogy ez a szabályozás megjelenik az EU Hivatalos Lapjában, a tagállamoknak 24 hónap áll a rendelkezésükre, hogy bevezessék az új előírásokat a hazai rendszerükbe” – számolt be az EP-képviselő. Szerinte ezeknek az előírásoknak köszönhetően eltűnik a legalacsonyabb ár alapelve, és az ár-érték arányt veszik majd figyelembe a javak és szolgáltatások beszerzésénél a közintézmények. ,,De mondjunk példát is. Amennyiben egy út aszfaltozására hirdetnek meg licitet, nem az nyeri meg, aki a legolcsóbban készíti el, hanem az, aki a méltányos ár mellett a legjobb garanciát is biztosítja, vagyis nem a mindössze hat hónap jótállást vállaló, de legolcsóbban dolgozó cég nyer, hanem az, amely drágább ugyan, de 36 hónap garanciát vállal munkája minőségéért” – magyarázta Winkler Gyula. Ugyancsak új szempont lesz az innovatív és integrált megoldások előnybe részesítése a közszolgáltatások terén. Az EP-képviselő szerint a most elfogadott csomag a licitek bürokráciájának csökkentését célozza, gyorsítva a folyamatot, lehetővé teszi, hogy a helyi kis- és közepes vállalatok  részt vegyenek az ilyen liciteken, új lendületet ad a közintézmények és magáncégek közötti partnerségnek anélkül, hogy a közszolgáltatások magánosítása érdekében gyakorolna nyomást. ,,Az EU konszolidált GDP-jének 18 százalékát teszik ki a tagállamok közbeszerzései. Összehasonlításképpen mondom, az EU költségvetése mindössze 1 százalékot jelent a 28 tagállam konszolidált GDP-jéhez viszonyítva. (...) Tehát óriási összegről beszélünk és teljesen érthető, hogy átláthatóságot várnak el az állampolgárok a közpénz elköltésével kapcsolatosan. (..) A hatékonyság kérdéséről, a korrupció jelenlétéről, az átláthatóság hiányáról, és egyéb ezzel kapcsolatos viták minden tagállamban zajlanak” – mondta el Winkler Gyula. Szerinte az új uniós szabályozás Románia esetében előrelépést hozhat a közbeszerzések vitatott területén.