Winkler: Legyen prioritás Európában a szélessávú internethálózat fejlesztése

2014.03.07. | gazdaság

Winkler: Legyen prioritás Európában a szélessávú internethálózat fejlesztése

Legyen az Európai Bizottság egyik prioritása a nagysebességű, szélessávú internethálózat fejlesztése, ebben a kérdésben az Európai Parlament is vállaljon meghatározó szerepet, hangsúlyozta pénteken Winkler Gyula Dublinban, ahol egy, az EPP kongresszus részét képező gazdasági konferencián vett részt. Az ír fővárosban március 6-a és 7-e között zajlik az Európai Néppárt elnökválasztási kongresszusa.

A SME Europe által szervezett kerekasztal témája az elektronikus kereskedelem volt, az előrejelzések szerint ez lehet a KKV-ék egyik növekedési tényezője, egyre nagyobb szerepet tölt be a gazdaságban és ennek megfelelően kell alakítani az üzleti szférát is. Winkler Gyula arra hívta fel ennek kapcsán a figyelmet, hogy jelen pillanatban ezen a téren töredezett az uniós piac. ,,Az elektronikus kereskedelemnek hihetetlen gazdasági potenciálja van, viszont nagyon komoly beruházások, fejlesztések szükségesek Európa szerte a nagysebességű, szélessávú internethálózat kiépítése terén. Ugyanakkor szükséges a 28 tagállami piac összehangolása egy egységes európai piaccá, amely megoldaná a határon átnyúló szállítmányozás problémáját, a szolgáltatások és termékek minőségének szavatolását. Megoldást kell találni a személyes adatok védelmének biztosítására is. Legyen az Európai Bizottság egyik prioritása a nagysebességű, szélessávú internethálózat fejlesztése, ebben a kérdésben az Európai Parlament is vállaljon meghatározó szerepet” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Szerinte a szélessávú internethálózat fejlesztése megvalósítható a Kohéziós Politika által biztosított alapokból, ez egy olyan keret, amelyből jelentős összegeket lehetne irányítani erre a célra.

Általában az internet és egyes esetekben az e-kereskedelem kiváló eszközt jelent a kezdő kis- és középvállalkozóknak, viszont ez is egy olyan terület, ahol az Európai Uniónak egyenlő esélyeket, méltányos versenyhelyzetet kell biztosítania – fogalmazott Winkler Gyula.

A kerekasztal-megbeszélésen a jelenlevők megvitatták az újonnan induló vállalkozások támogatási lehetőségeit, az Európai Bizottság és Európai Parlament által elért eredményeket az adat-átviteli és roaming-díjak fokozatos felszámolása kapcsán, szóba került a fiatal vállalkozók kiemelt segítése, de az idősebbek felzárkóztatása az internet üzleti kihasználása terén.

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke. Winkler Gyula az RMDSZ delegáció tagja, amely részt vesz a Dublinban zajló Európai Néppárti kongresszuson.