Zavaros a hazai adópolitika

2013.04.04. | gazdaság

Zavaros a hazai adópolitika

A fiskális területen hozott intézkedések kaotikusak, köszönő viszonyban sincsenek a valósággal és bumeránghatást váltanak ki a gazdaságban – jelentette ki Winkler Gyula csütörtökön Déván a sajtó képviselőinek.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, Romániában nem kellene többet kísérletezni az adópolitikával, szerinte ilyen kísérletnek számít a hozzáadott értékadó, a TVA csökkentése 24 százalékról 9 százalékra a sütőipari termékek esetében. Mint mondta, ez nem eredményezi a kenyér árának csökkenését, tehát szociális téren nincs haszna az intézkedésnek, ahogy a termelői és az értékesítési területen sem lesz hatása az adózás szempontjából. Winkler Gyula úgy vélte, ha ezt a csökkentést bevezetik is idén, jövőre lemondanak a sütőipari termékekre vonatkozó 9 százalékos TVA-ról.

„A hozzáadott értékadó csökkentés a kenyér esetében tulajdonképpen politikai döntés. Ez egyébként el is hangzott, hiszen választási ígéretekre hivatkoztak. Én azt mondom, jobb lett volna, ha más választási ígéreteket teljesítenek, például befejeznek legalább egy autópályát. (…) Tudjuk, hogy a TVA csökkentése a kenyér esetében az egyik kormánypárt régebbi rögeszméje, de sajnos ez a döntés köszönő viszonyban sincs a koherens adópolitikával. (…) A sütőipari termékekre vonatkozó 9 százalékos TVA jó döntés lehetne, ha ez a kenyér árának csökkentését eredményezné, de sajnos nem ez fog történni” – hívta fel a  figyelmet Winkler Gyula.

Az EP-képviselő elmagyarázta, a kenyér 6,73 százalékát teszi ki egy család havi fogyasztói kosarának, ha a TVA csökkenésével ez a termék olcsóbb lenne, akkor ez a vásárlóerő 0,8 százalékának emelkedését jelentené, és ugyanennyivel csökkenne az infláció. „Azonban a kenyér vásárlási ára nem csökken, ezt beismerték a sütőipar képviselői éppúgy, mint a mezőgazdasági minisztérium vezetői” – mutatott rá Winkler Gyula, aki megfogalmazta abbéli kételyét is, hogy  a sütőipar szereplői majd maguktól lemondanak az adóelkerülésről és sokkal nagyobb mértékben törlesztenék kötelezettségeiket az állam felé, ahogy ezt a kormányzat elvárná. Az EP-képviselő elmondta, jelenleg a sütőiparban a forgalomnak mindössze 30 százaléka után adóznak, ami azt jelenti, hogy háromból két kenyeret feketén értékesítenek.

Winkler Gyula a sajtótájékoztatón kitért arra a szintén vitatott intézkedésre is, amely alapján a 2,25 millió lejes forgalommal rendelkező cégeknek akkor kell a TVA-t kifizetni, amikor a számla kiegyenlítődik.  „Ezzel a rendszerrel az üzleti szférát kettőbe osztották, kis cégekre és nagy cégekre, vagyis olyan cégekre, amelyeknek a számla kiegyenlítésekor, de mindenképpen a számla kiállításától számított 90 napon belül kell törleszteniük a hozzáadott értékadót, és azokra a cégekre, amelyekre az eddigi szabályok érvényesek. Egy olyan intézkedés, amely a kis- és középvállalatokat hivatott segíteni, végül oda vezetett, hogy a nagy cégek már ne akarjanak a kkv-kal üzletelni. Elvezetett ahhoz a helyzethez, hogy a nagykereskedők elutasítják a hazai kis beszállítókat (…) Most pedig arról kapunk hírt, hogy megváltoztatják ezt a rendszert” – fejtette ki Winkler Gyula, hozzátéve, hogy neki az üzleti szférából már jelezték, hogy ennek az intézkedésnek köszönhetően a kis cégek esetében a könyvelés és a havi jelentések elkészítése a korábbinál háromszor több időt vesz fel. A TVA törlesztése a számla kiegyenlítésekor épp azokat a cégeket  sújtotta negatívan, amelyeknek – a kormányzat szándékai szerint – előnyös kellett volna hogy legyen.

Az európai parlamenti képviselő szerint 2014 januárjától vissza kellene térni a 19 százalékos TVA-hoz, ugyanakkor gyorsítani kellene az Adó és Pénzügyi Hivatal informatizálását, a helyi, megyei és országos intézmények informatikai rendszereinek összekapcsolását. Winkler Gyula szerint ezzel a két intézkedéssel lehetne elérni, hogy növekedjen a helyi és központi költségvetésbe befizetett adók és illetékek szintje, ugyanis a TVA növelésével 56 százalékról (2009) 54 százalékra (2012) csökkent a TVA begyűjtési aránya. Ha ismét 19 százalék lenne a TVA és következetesen vezetnék be az adócsalás csökkentésére szánt intézkedéseket, akkor elérhetnék, hogy a begyűjtési arány javuljon, elérve legalább a 2008-as szintet, azaz a 64 százalékot, jelentette ki Winkler Gyula.