Zöld támogatás Kovászna megyének

2014.04.17. | Kovászna , Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Zöld támogatás Kovászna megyének

Fotó: Vargyasi Levente

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke április 17-én, csütörtökön aláírták a Kovászna megyei természetvédelmi területek megfelelő kezelésére vonatkozó pályázat támogatási szerződését.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter felszólalásában elmondta: „olyan természetvédelmi övezetek és Natura 2000-es tájvédelmi jellegű övezetek kapnak anyagi támogatást, amelyek meghatározó értékűek nemcsak Kovászna megyében, hanem egész Székelyföldön.” A projektnek köszönhetően a megye legfontosabb természetvédelmi zónái menedzsmenttervvel fognak rendelkezni, amely közérthető nyelven ismerteti a ma is, részben érvényben levő rendelkezési szabályozásokat, mely lehetőséget ad mindenki számára, hogy ami körülötte történik az egy rendszer és írott formában visszaköszön az, amit a helyiek is betartanak. Korodi kifejtette: „Ezen zöld támogatás által egy letisztult rendszerrel fog rendelkezni Kovászna megye. Olyan beruházási rész is lesz ebben a támogatásban, amely arról szól, hogy mindazok számára, akik meg szeretnék látogatni ezeket az értékes élőhelyeket, lehessen egy információs központban bemutatni a legfontosabb tudnivalókat, látogatási területeket és ezekhez interaktív programokat szervezni. Kovászna megye ezzel a szerződéssel közel félmilliárd lejt hívott le a Környezetvédelmi Alaptól, a most lezáruló finanszírozási időszakban."

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a megyében négy helyszínen fog készülni látogatási infrastruktúra az itt található védett területek népszerűsítésére. „A pályázat nyolc védett területet érint: 33 Kovászna megyei, egy Hargita megyei és 13 Brassó megyei közigazgatási egységet. A tervezés során megőrizzük a vidékre jellemző építkezési jegyeket: a Rétyen épülő látogató központ egy kúriára emlékeztető épület lesz, megőrződik a hatodi és a sepsibükszádi utászház és Esztelneken egy új, hasonló jellegű épület készül. Reményeink szerint ezeket a munkálatokat be tudjuk fejezni 2015. december 31-ig, amelyek nemcsak környezetvédelmi és értékmegőrző szempontból fontosak, hanem a vidék látogatottságában és munkahelyteremtésben is lesz hozadéka.”

 

A 2007-2013 Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében célzatú 4. kiemelt tengelyén támogatott a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése nevű pályázat összköltségvetése 13.109.626 lej, melyből az Európai Uniós támogatási összeg 12.707.255 lej, amelyhez a megyei önkormányzat 7 százalékos (900.000 lej) önrésszel járul hozzá. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.