Zöld utat adott a parlament az RMDSZ által kezdeményezett zöld közbeszerzéseknek (AUDIÓ)

2016.03.30. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Zöld utat adott a parlament az RMDSZ által kezdeményezett zöld közbeszerzéseknek (AUDIÓ)

A képviselőház mai ülésén zöld utat szavazott a Korodi Attila Hargita megyei képviselő által kezdeményezett zöld közbeszerzési kerettörvény-tervezetnek. A parlament március 30-i ülésén szavazta meg azt a jogszabály-tervezetet, amely lehetővé teszi a közintézmények részére azt, hogy zöld címkével ellátott szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket vásároljanak.

A közintézményeket érinti a leginkább ez a javaslat, hiszen lehetővé teszi számukra a minőségi befektetést. Az állami intézmények a legnagyobb szolgáltatás- és termékfelvásárlók, ezért a mai döntést jelentős előrelépésnek kell tekinteni a fenntarthatóság irányába”– fogalmazott a végszavazást megelőző politikai vitát követően Korodi Attila, majd elmondta, hogy Románia ez által az EU-s közpolitikákhoz zárkózik fel, hiszen jelen pillanatban a közintézmények kis arányban vásárolnak környezettudatosan és a számvevőszék nem ismeri el ezen eljárásokat.

„Kifizetődőbb minőség szempontjából egy zöld címkével ellátott eszköz vagy szolgáltatás beszerzése, hiszen ezek élettartama sokkal hosszabbnak bizonyul, mint azon termékeké, amelyek nem tartalmaznak ilyen jellegű címkét. A címke nélküli termékek a legtöbb esetben sokkal több energiafogyasztást, működtetésük pedig a termék élettartama alatt többletkiadásokat eredményez” – érvelt a Hargita megyei parlamenti képviselő.

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.