Főoldal > Hírek
Továbbra is napirenden az emberi jogok és az uniós szociális biztonsági rendszerek kérdése Strasbourgban
Továbbra is napirenden az emberi jogok és az uniós szociális biztonsági rendszerek kérdése Strasbourgban

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, kedden, április 17-én, Az emberi jogok világbeli helyzetéről és az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájáról szóló éves jelentés kapcsán vitatkoztak az EP képviselők, különös tekintettel az EU emberi jogi stratégiai politikájára gyakorolt hatásra.


A kulturális örökségvédelem nem ismer határokat a Kárpát-medencében
A kulturális örökségvédelem nem ismer határokat a Kárpát-medencében
2012.04.20. | Kultúra , Műemlékvédelem

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter április 20-án, pénteken, Budapesten részt vett a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által, a műemlékvédelmi világnap alkalmából szervezett bizottsági nyílt napon.


A kisebbségi európai állampolgári kezdeményezésről tárgyalt az EP kisebbségi intergroupja

Az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportja pénteken délelőtt első alkalommal tűzte napirendre a kisebbségi tematikájú európai állampolgári kezdeményezést.


Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező - Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából
Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező - Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából

Föld Napja Nemzetközi Konferenciát tartottak április 19-én Gyergyócsomafalván a helyi Borsos Miklós Művelődési Otthonban. A konferenciát Hargita Megye Tanácsának Interreg IVC RobinWood Plus európai uniós projektjének Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala által megnyert Sharewood nevű alprojekt keretében szervezte meg a helyi tanács.


Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott
Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott
2012.04.19. | Aktuálpolitika

Április 19-én, csütörtökön délután többek között a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról egyezetett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök. A kétoldalú találkozót a kormányfő kezdeményezte, aki a koalíció pártjaival és képviselőivel találkozott a mai nap során.


Magyar polgármestert Vajdahunyad városának!
Magyar polgármestert Vajdahunyad városának!

Vajdahunyadon Bende Barna kórházigazgató az RMDSZ és az USL támogatásával független jelöltként indul a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Ezt a jelölt és az őt támogató alakulatok vezetői jelentették be ma koradélutáni vajdahunyadi sajtótájékoztatójukon.


Az RMDSZ továbbra is népszerű Brassó megyében
0000.00.00. | Brassó

Brassó megye magyar politikai szervezetre voksoló magyar szavazói 90% fölött választanák az RMDSZ-t a közelgő önkormányzati választáson – derült ki abból a magyarság körében 2012. március 15-31. között végzett közvélemény kutatásból, amelyet 1000 fős reprezentatív mintán végeztek 3,5%-os hibahatárral. A felmérés keretében Brassó, illetve Négyfalu és Alsórákos választókorú magyar polgárait kérdezték meg a település fejlődéséről, a megoldásra váró problémákról, politikai képviseleti opcióikról és országos aktuálpolitikai témákról.  

Mindhárom jelentős magyar közösség lakta településen az RMDSZ 90% feletti bizalmat élvez azon magyarok körében, akik magyar politikai szervezetre adnák le voksukat. A közvélemény kutatás adatai szerint a magyar választók román pártokra való voksolási tendenciája és a választásoktól való távolmaradási széndéka jelentős. A megkérdezettek körében a másik két magyar szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt támogatottsága összességében kisebb a román pártok támogatottságának felénél.

A felmérés eredményei a 2008-as választási erdeményekehez hasonlóak, amikor külön listán indultak az RMDSZ és az MPP jelöltjei, a Szövetség akkor a magyar voksok 91,6%-át szerzte meg, az MPP pedig a  8.4%-át.

„A felmérésből kiderül, hogy több magyar szervezet indulása óriási felelőtlenséget jelent a szórványban, hiszen a magyar politikai szervezeteknek nem egymással kell harcolniuk, hanem a román pártokkal és a választói távolmaradással. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy képviselet nélkül maradunk. Ezért komoly kihívás mindannyiunk számára a magyar választók mozgósítása, a közösségi ügyekbe való beleszólás ösztönzése” – értékelte a közvélemény kutatás eredményeit Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.


Új RMDSZ-székház a Brassó megyei Pürkerecen
2012.04.19. | Brassó