A MIÉRT is csatlakozik a Zöld péntek mozgalomhoz

A MIÉRT is csatlakozik a Zöld péntek mozgalomhoz

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) csatlakozik a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium kezdeményezéséhez, melynek során fokozatosan, több program megvalósítása révén kívánják elérni, hogy a romániai társadalom számára fontos legyen a környezettudatosság. A Zöld péntek kampány elsősorban azt hivatott elérni, hogy a lakosság a személygépkocsikat biciklivel, elektromos rollerrel vagy gyaloglással helyettesítse.

A jó példával elsőként az országos és helyi közigazgatási intézmények alkalmazottai fognak elöljárni, akik eddig soha nem látott mozgósítás során csatlakoznak a programhoz. Minden romániai közintézményben négyből legalább egy alkalmazott választ majd a zöld pénteken más közlekedési eszközt, mint a saját autóját.

Így tett többek között Oltean Csongor MIÉRT elnök, az Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági államtitkára is, aki március 12-én, az első zöld pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel együtt metróval utazott a minisztérium székhelyére.

Hatalmas előrelépésnek számít a Zöld péntek mozgalom, hiszen Románia történetében még soha nem volt ekkora kampány a környezettudatos gondolkodásra való nevelésben. Végre elindult egy olyan folyamat, ami nem csak elméleti szinten tárgyalja a környezetvédelmet, hanem valós megoldást és eredményt hozhat a romániai társadalom számára. A fiatalok érdekeltek és nyitottak a környezettudatos életvitel iránt, pont ezért tartom fontosnak, hogy Tánczos Barna miniszter elindította ezt a kezdeményezést. Mi a magunk részéről arra ösztönzünk minden fiatalt, hogy kezdetben pénteken, majd idővel minél gyakrabban válasszon alternatív közlekedési eszközt. Így tehetünk annak érdekében, hogy egy egészségesebb országot, világot hagyjunk az utánunk következő generációknak”– mondta Oltean Csongor.

A zöld pénteki akció mellett a környezetvédelmi minisztérium programja során minden közintézménynél biciklitartókat és elektromos autóknak szánt töltőállomásokat fognak elhelyezni, ugyanakkor a tervezet szerint minden közintézmény legalább egy elektromos autót fog üzembe helyezni legkésőbb 2023-ig.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a nagyvárosok önkormányzatait is felkéri a minisztérium, vegyenek részt a zöld péntek mozgalom népszerűsítésében, ingyenessé téve minden pénteken a tömegközlekedési járatokon való utazást.

kapcsolódó

Hírlevél