Az RMDSZ javaslatára döntött a kormány: megoldódik a fiataloknak szánt lakások bérleti díja és vételára

Az RMDSZ javaslatára döntött a kormány: megoldódik a fiataloknak szánt lakások bérleti díja és vételára

A fiatalok lakhatását segíti az a sürgősségi rendelet, amelyet ma fogadott el az RMDSZ javaslatára a kormány – mutatott rá Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Mint ismeretes, az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, fiataloknak szánt lakások vételára jelentősen megemelkedett 2020-ban az építkezési ipart érintő, béremelésekről rendelkező előírás következtében, amely megemelte az építkezések költségét. A csütörtökön elfogadott rendelet azon az előíráson változtat, amely szerint a lakások vételárának egy új lakás megépítését kell fedeznie.

A program célja a fiatalokat segíteni abban, hogy elérhető áron béreljenek, majd később vásároljanak lakást, ezért az új rendelkezés ezt szolgálja. Az ANL-lakások bérleti díját és vételárát a 2019-eshez hasonló értékre módosítottuk” – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: az új rendelkezés az ingatlan felépítésének eredeti költségeit veszi alapul, és leszámolja abból az amortizációs költségen kívül az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát. Ugyanakkor, a lakás vételárának kiszámításakor figyelembe veszik a település besorolását is, így a kisvárosokban olcsóbb lesz a lakás, mint a fővárosban vagy a nagyvárosokban. A rendelet továbbá azt akadályozza meg, hogy 2021-ben újból megemelkedjenek az ANL-lakások árai.

kapcsolódó

Hírlevél