Háromszék 2030 - Modern Városok, Modern Falvak Programja Fotó: Kocsis-B. János

Háromszék 2030 - Modern Városok, Modern Falvak Programja

A Kovászna megyei önkormányzatok 1 milliárd lejes támogatásban részesültek a Cseke Attila, RMDSZ-es fejlesztési miniszter által vezetett minisztérium Anghel Saligny programjából. Az ebből megvalósuló infrastrukturális beruházások a megyei önkormányzat Háromszéki Települések Modernizáció Programjának a részét képezik.   

Kovászna Megye Tanácsa 140 millió lejt, az öt város 164 millió lejt, 39 község pedig 723 millió lejt kap az elbírált 121 nyertes pályázatból. Ez összesen 1.027.711.662 lejes juttatást jelent. Háromszéken Nagyborosnyó kivételével minden község pályázatot tett le.  

„Az a célunk, hogy Háromszéken 2030-ra a megye öt városának térségét jelentő mikrorégiókat felzárkóztassuk, átgondolt, kiegyensúlyozott, várost és vidéket összekötő, sokszálú kapcsolatrendszer kiépítésével segítsük a települések gazdasági fejlődését. A háromszéki települések modernizációját, felzárkóztatását az uniós pályázatok, gazdatámogatások, a megyei és országos finanszírozású településfejlesztési programok és a magyar államtól érkező források segítségével valósítjuk meg. Meggyőződésünk, hogy a hazatérés, az itthonmaradás feltétele a modern infrastruktúra, elérhető közszolgáltatások, biztonságos és tiszta környezet, szolgáltató önkormányzat, minőségi kulturális és szabadidős programok” – részletezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

A Kovászna megye gazdasági jövőképét meghatározó Háromszéki Települések Modernizáció Programja két pilléren alapszik: a Modern Városok és a Modern Falvak Programján. Mindezt kifejtve az elnök elmondta, a megyei önkormányzat számára a Modern Város, az otthonos és családias közösséget, biztonságos környezetet jelenti, ahol van munkalehetőség, javulnak az életkörülmények, ahol szépülnek az utcák, terek, az épületek, ahol pezseg az élet. A program célja, hogy a megye városai olyan központtá váljanak, amelyek egyben a kistérségek (Kézdi-, Orbai-, Sepsiszék, Erdővidék és Bodzavidék) gazdaságfejlesztés motorjai, másfelől pedig minőségi életet tudnak nyújtani a városokban élőknek és az azokhoz kötődő vidékieknek, akik naponta használják az ottani oktatási, egészségügyi, kulturális vagy éppen sport lehetőségeket. 

 „Számunkra a vidék érték. Az szeretnénk, hogy minden háromszéki faluban ugyanolyan minőségű életet lehessen élni, mint egy városban. Falvaink modernizálása, a vidék megerősítése mindenki számára közös érdek. A Modern Falu Program kulcs az erős Háromszék megteremtéséhez. A megyei önkormányzat minden szaktudásával és lobbi erejével támogatta és támogatja a vidéki önkormányzatokat, amelyeknek lehetőség nyílik az egyházak pályázataival együtt széleskörű fejlesztések megvalósítására, hozzájárulva ezáltal a kistelepülések felzárkóztatásához és modernizálásához. Mindezek tükrében az elkövetkező pár évben jelentős építkezés várható Háromszék-szerte ” – összegezte Tamás Sándor.  

A Modern Városok, Modern Falvak Programjának fő elemei tehát a román kormány és az európai unió támogatásával megvalósuló nagy beruházások: helyi utak modernizálása, hidak építése, víz- és csatornahálózat kiépítése, kultúrotthonok, bölcsődék, stb. építése, felújítása. Az egyházi tulajdonú, kultikus célt szolgáló ingatlanok építése, felújítása, felszerelése. A helyi életminőséget javító intézkedések esetében tíz támogatási célt fogalmazott meg a megyei önkormányzat: iskolák-óvodák felújítása, Iskolatáska program, a baróti és a kézdivásárhelyi kórházak támogatása, vidéki orvosi rendelők, kultúrotthonok, sportbázisok, könyvtárak, emlékszobák felújítása, felszerelése, játszóterek építése, önkéntes tűzoltó szertárak felújítása, felszerelése, valamint az After-school program. Fontos pillére a programnak a szociális háló támogatása, továbbá a magyar állam nyújtotta mezőgazdasági támogatások.  

 

kapcsolódó

Hírlevél