Háromszékre látogatott Tánczos Barna miniszter

Háromszékre látogatott Tánczos Barna miniszter

Térségenként találkozott a helyi önkormányzatok vezetőivel, majd a lécfalvi hulladékkezelési központot is meglátogatta hétfői háromszéki látogatásán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, aki Sepsiszentgyörgyön Tamás Sándor tanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót. 

Kovászna megyében kihagyhatatlan a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer, hiszen az országban itt működik legjobban, nemcsak a telephely kiváló, hanem az egész megyei rendszer felépítése is, érdemes tanulni a háromszékiektől. Kovászna megye példája azt mutatja, hogy Romániában is működhetnek jól rendszerek” – hangsúlyozta a lécfalvi látogatás kapcsán a tárcavezető, majd megjegyezte, hogy vigyázni kell az új kezdeményezéseknél, mint például az üvegvisszaváltási rendszer bevezetése, hogy a már jól működő rendszert ne veszélyeztesse.

Az Olt folyó vízgyűjtő területe az elmúlt években mostohagyermek volt, ami a beruházásokat illeti, Hargita megye például 0 lejt kapott, de hasonló a helyzet Kovászna megyében is – mutatott rá Tánczos Barna. Elmondta, az Európai Unió helyreállítási alapjából jelentős összeget szeretnének fordítani a vizes élőhelyek árvízvédelmi szempontú helyreállítására, illetve öntözési rendszerek kiépítésére, ugyanakkor tervezik a vizes élőhelyek bevonását a turisztikai körforgásba is.

Kovászna megyében az idei évben Gelencén és Dobollópatakán kezdenek mederszabályozási munkálatokat a minisztérium támogatásával, számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Mindkét beruházás régről tervezett, húsz éves tervekről beszélünk, Gelencén el is kezdték a munkálatokat, de aztán pénzhiány miatt abbamaradt, míg Dobollópatakán a házakat veszélyezteti az áradás, ezért fontosak ezek a beruházások” – részletezte az elnök.

Sepsiszentgyörgyön több zöld programot készítenek elő, ezek egy része éppen az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozható, mondta el Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Többek között helyi roncsautóprogramot indítanak, zöld parkolóházakat építenek, amelyek világítását napelemmel oldják meg, de pályázni fognak ipari területek helyreállítására, újrahasznosítására is. Ugyanakkor az önkormányzat övezeti területrendezési tervet kezdeményezett az Olt partja mentén található területre, ugyanis az a szándék, hogy turisztikai, szabadidős célokra is használható legyen, ismertette a polgármester.

A sajtótájékoztatón a környezetvédelmi miniszter kitért a vadkárok után, illetve a természetvédelmi területekkel rendelkező tulajdonosoknak járó kártérítésekre is, mint elmondta, a szükséges pénzösszegeket belefoglalták a minisztérium költségvetésébe, még idén törlesztik a korábbi évek elmaradásait. Arra is született javaslat, hogy a Natura 2000-es területek tulajdonosai a környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítésére állami támogatást kérhessenek, most keresik ennek a jogi lehetőségét, tájékoztatott Tánczos Barna miniszter.

A medvekérdés sokoldalú probléma, ismerte el a miniszter, egyeztetve a gazdákkal, állatvédőkkel, önkormányzati vezetőkkel, vadászokkal, nyilvánvalóvá vált, hogy szakmai alapokra helyezett, közép- és hosszú távú, egységes megoldásra van szükség. Az állomány felmérése zajlik most, ezt megelőzően öt évig semmilyen beavatkozást nem vállalt fel a minisztérium, ezért fontos tiszta képet kapni, hogy mivel állunk szemben – tette hozzá a tárcavezető.

kapcsolódó

Hírlevél