Hegedüs Csilla: az európai uniós alapok hatalmas lehetőséget jelentenek a helyi közösségeknek

Hegedüs Csilla: az európai uniós alapok hatalmas lehetőséget jelentenek a helyi közösségeknek

Kolozs megye legnagyobb európai uniós projektjét koordinálja Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Vele egyeztetett ma Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára és Csoma Botond Kolozs megyei képviselő.

Segíteni szeretném a helyi közösségeket, hogy az EU-s támogatásokat ki tudják használni, azért, hogy jobban éljünk itt, Romániában. A mai találkozó megerősítette bennem, hogy erre szükség van. Vákár István keményen dolgozik, van víziója és tudja, mi szükséges ahhoz, hogy az emberek jobban éljenek Kolozs megyében. Az övé a legnagyobb Kolozs megyei projekt, több mint 400 millió eurós befektetés, amellyel a Kolozs és Szilágy megyei vízellátást akarják korszerűsíteni, több százezer ember életét megkönnyítve ezáltal” – nyilatkozta Hegedüs Csilla a találkozót követően.

Az európai uniós projekt részeként a Szilágy és Kolozs megyei szennyvízelvezető és víztisztító, vízelosztó rendszereket fogják kiépíteni és kibővíteni, a szilágysági háztartásokat pedig a tarnicai víztározóból látják el folyóvízzel.

A találkozó apropóján az államtitkár a Kolozs megyei prefektus és Vákár István körül kialakult konfliktusra is reagált. Elmondta, a rosszalló megjegyzések nem segítik a közös munkát. A kormány paradigmaváltást hajtott végre azzal, hogy tisztázta: a prefektusok, alprefektusok a kormány politikai képviselői. Ez így van rendjén, így helyes és alkotmányos. A döntésekkel pedig egyetlen közösséget sem fog hátrányos helyzetbe hozni.

Ma még vannak megyék, ahol úgy tűnik, nehéz elfogadni, hogy az RMDSZ is nevesíthet prefektust. A rosszalló megjegyzések nem tetszenek, de tudatában vagyunk annak, hogy ezeket nehéz elkerülni. Reméljük, mihamarabb sikerül mindannyiunknak megértenünk, hogy az RMDSZ, a PNL és az USR prefektusai egyaránt a köz szolgálatában állnak.  Mindannyian egy fejlettebb, jobb országot akarunk, amit úgy tudunk elérni, ha nyitottsággal, bizalommal, előítéletek nélkül fordulunk egymás felé” – szögezte le.

 

kapcsolódó

Hírlevél