Kelemen Hunor a 10 perc Bukarestben: jövő héten elfogadja a kormány a medvék eltávolítását azonnal lehetővé tevő rendeletet

Kelemen Hunor a 10 perc Bukarestben: jövő héten elfogadja a kormány a medvék eltávolítását azonnal lehetővé tevő rendeletet

Semmi nem fontosabb annál, hogy biztonságban tudjuk az emberi életeket, vigyázzunk azokra a javakra és jószágokra, amelyektől nagyon sok embernek a megélhetése függ – hangsúlyozta Kelemen Hunor az RMDSZ kormányzati tájékoztatójának e heti adásában. 

A miniszterelnök-helyettes bejelentette: csütörtöki ülésén első olvasatban a kormány elé került az a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amely lehetővé teszi az azonnali sürgősségi beavatkozást a település határain belül, amikor a medve jelenléte veszélyezteti az emberi életeket, valamint a javak és jószágok biztonságát. „Jövő héten, miután a minisztériumok ellenjegyzik, a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet a kabinet elfogadja” – nyomatékosított Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest 18. adásában.

A Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter által bemutatott tervezet szerint miután az 112-es segélyhívószámon jelentik a medvetámadást, értesítik a településen működő azonnali beavatkozásra jogosult csapatot, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos. A medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet: a nagyvad elhajtása, altatása és áthelyezése, abban az esetben pedig, amikor a medve gyakran tér vissza a településre, és közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, a javakban, jószágokban kárt tesz, eutanáziát vagy kilövést kell alkalmazni. „A tervezet lehetővé teszi, hogy a polgármester vagy hiányában az alpolgármester által vezetett csapat a helyszínen hozzon döntést, nem kell senki máshoz fordulni jóváhagyásra” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Ezen a héten a kormánykoalícióban borzolta a kedélyeket az igazságszolgáltatásban a bírók és ügyészek által elkövetett visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyosztály (SIIJ) megszüntetése, amelyet már decemberben elfogadott a kormánykoalíció. „A különleges ügyosztály az évek folyamán nem felelt meg a rendeltetésének, ezért a megszüntetése indokolt. A kérdés csupán az, hogy mi történik azokkal a dossziékkal, amelyek ennél az ügyészségi osztálynál vannak, és a későbbiekben ki fog eljárni a bírók és ügyészek visszaéléseinek esetében” – emelte ki.

Az RMDSZ álláspontja az, hogy nem szabad visszatérni abba az időszakba, amikor számtalan visszaélés történt a rendszeren belül. „Nekem állampolgárként egyetlenegy dolog fontos: az ügyész, aki kivizsgál, független legyen, semmiféle nyomásnak ne legyen kitéve, a bírót pedig – aki döntést hoz, és akinek a döntését kötelezően elfogadjuk –semmiféle befolyás ne érje akkor, amikor egy döntést meghoz az adófizető polgár esetében” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes, rámutatva: ezért az RMDSZ azt javasolta, és ez volt a vita tárgya, hogy a főügyész mellett működő, már létező kriminalisztikai és bűnügyi igazgatóság végezze a kivizsgálásokat.

kapcsolódó

Hírlevél