RMDSZ: az emberek támogatását nem lehet pénzzel helyettesíteni

RMDSZ: az emberek támogatását nem lehet pénzzel helyettesíteni

A támogatói aláírásokat nem lehet pénzzel helyettesíteni – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A felsőház plénuma kedden délután, az önkormányzati választások halasztását és a mandátumok meghosszabbítását elrendelő sürgősségi kormányrendelet tárgyalta.

A kormány javaslata az volt, a támogatói aláírások begyűjtése helyett ősszel az országos bruttó minimálbér ötvenszeresét, azaz 111.500 lej összegű letétet mutasson fel minden, a választásokon induló politikai alakulat. „A támogatói aláírásokkal felmutathatjuk, hogy az erdélyi magyar közösség támogat minket, őket képviseljük, és nekik vagyunk elkötelezve. Kinek lesz elkötelezve az, aki egy nagy pénzösszeget mutat fel választói aláírások helyett?” – figyelmeztetett az RMDSZ frakcióvezetője.

Az RMDSZ egyetért abban, hogy aláírásgyűjtéskor figyelembe kell venni minden járványügyi óvintézkedést. A ma elfogadott jogszabály értelmében az aláírásokat online is lehet gyűjteni, és csak fele annyit kell leadni a központi választási irodánál.

A kormány rendeletével ellentétben az RMDSZ azt is kérte, az önkormányzati mandátumok meghosszabbításáról csak a parlament dönthessen, sarkalatos törvénnyel. A módosítást a szakbizottsági munkálatok alatt elfogadta a felsőház. „A parlament, a helyi és megyei tanácsokhoz hasonlóan egy közvetlenül megválasztott testület. Nagyobb legitimitással bír, ha az önkormányzati mandátumok meghosszabbításáról, és a választások dátumáról nem egy, a krízis idejére kinevezett kormány, hanem a parlament dönt” – összegzett Cseke Atilla.  

kapcsolódó

Hírlevél