RMDSZ: kezdődhet a református templom felújítása Tasnádon, Szentegyházán sportcsarnok épül

RMDSZ: kezdődhet a református templom felújítása Tasnádon, Szentegyházán sportcsarnok épül

Aláírták a kivitelezési szerződéseket a tasnádi református templom felújítására, valamint egy sportcsarnok felépítésére Szentegyházán.

„Minden építmény a helyi közösségeket gazdagítja. Sportcsarnokokat azért építünk, hogy a fiatalok, akik sportolni akarnak, helyben megtehessék azt. Műemlékeinket azért újítjuk meg, mert tudjuk, hogy így hosszú időn keresztül nyoma lesz a múltnak és annak a munkának, amelyet elődeink végeztek a jövőért. Azért végezzük ezeket a beruházásokat, azért dolgozunk, hogy legyen jövőnk a szülőföldön. Hogy ne legyen hátrány magyarnak lenni, gyermekeinknek és közösségünknek ne kelljen elhagyniuk otthonaikat, hiszen ott nemcsak felelevenedik a múlt, hanem előremutató beruházások is megvalósulnak” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„Az 1470-es években épült tasnádi református templomot az összeomlás veszélye fenyegeti, a restauráció által megmentjük a középkori műemlék épületet. Múlt évben ígértünk segítséget, és hagyta jóvá a fejlesztési minisztérium a finanszírozást, a ma aláírt kivitelezési szerződés alapján pedig kezdődhet a munkálat. Az erdélyi sportinfrastruktúra is gyarapodik Szentegyházán egy új sportcsarnokkal” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A ma már református tasnádi templom nagyrészt őrzi az eredeti, középkori elemeit: támpilléreit, a szentély bordás keresztboltozatát, a későgót ablakmérműveit, a nemrég felfedezett tabernákulumát, ülőfülkéjét és kapuzatait. A beruházás értéke 12 millió lej. A felújított templomot több mint két év múlva adják át.

A szentegyházi sportcsarnok kézilabda, kosárlabda, tenisz vagy röplabda mérkőzésekre egyaránt alkalmas lesz, elsősorban oktatási célokra építik, de tanítás után és vakációkban a közösség többi tagja is használhatja majd. A lelátó 180 férőhelyes lesz. A beruházást 11 millió lejből valósítják meg, és egy év múlva adják át.

kapcsolódó

Hírlevél