RMDSZ: új iskolát építünk Székelyhídon, és két új sportcsarnokot Csíkszentmihályon és Batizon

RMDSZ: új iskolát építünk Székelyhídon, és két új sportcsarnokot Csíkszentmihályon és Batizon

Új iskolát építünk Bihar megyében, Székelyhídon, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai számára, és új sportlétesítményeket a Szatmár megyei Batizon és a Hargita megyei Csíkszentmihályon. A szükséges, 54 millió lejes finanszírozást a fejlesztési minisztérium biztosítja – jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető.

„Az RMDSZ egyik legfontosabb prioritása, hogy a magyar gyermekek magyar iskolákban tanuljanak, korszerű körülmények között. Az új iskolában az osztálytermek mellett, laborok, műhelyek, és multimédia terem is helyet kap, az iskola saját konyhával és ebédlővel lesz felszerelve, így biztosítják majd a meleg ebédet minden diák számára. Minden feltétel adott lesz a tanuláshoz, a gyermekek fejlődéséhez” – nyilatkozta Cseke Attila a székelyhídi beruházásról. Az új iskolában kémia, biológia, fizika és informatika labort szerelnek fel, ugyanakkor egy művészeti műhelyt és egy idegen nyelvek tanulásához alkalmas termet is létrehoznak. Egyetlen váltásban 720 diák tanulhat, így nem kényszerülnek a délután kezdődő oktatásra.

A csíkszentmihályi sporttermet egy 180 férőhelyes lelátóval szerelik fel, így helyi mérkőzéseket, eseményeket is szervezhetnek a tanórák után. A sportcsarnok küzdőterét több sport gyakorlásához alkalmas módon szerelik és festik fel, és az iskolai tornaórákra is használhatják. A miniszter elmondta: a batizi sportcsarnokban egy 9x18 méteres pályát hoznak létre, tornafelszereléssel és kosárlabdázáshoz szükséges felszereléssel. Az épületben öltözőket, zuhanyzókat és mosdókat alakítanak ki, lesz elsősegélynyújtó pont és sportszertár. A két sportlétesítményre összesen 13 millió lejt hagyott jóvá a szaktárca és a kivitelezés határideje egy év. A finanszírozási jóváhagyás értelmében indulhat a közbeszerzési folyamat, ezt követően pedig az építkezés.

kapcsolódó

Hírlevél