Tánczos Barna: aláírtuk az első finanszírozási szerződéseket a helyreállítási alapból, indulhatnak az árvízvédelmi és vízgazdálkodási beruházások

Tánczos Barna: aláírtuk az első finanszírozási szerződéseket a helyreállítási alapból, indulhatnak az árvízvédelmi és vízgazdálkodási beruházások

„Aláírtuk ma az első szerződéseket a helyreállítási alapból (PNRR) megvalósuló beruházásokra a szaktárca alárendeltségébe tartozó Országos Vízügyi Hatósággal. Olyan árvízvédelmi és vízgazdálkodási beruházások valósulnak meg, amelyek segítenek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, megvédeni a lakosságot az árvíztől és biztosítani a megfelelő vízellátást az országban. A hatékony vízgazdálkodáshoz korszerű eszközökre van szükség. A ma aláírt három szerződés összértéke 60 millió euró, amelyből a víztározó rendszerek automatizálását és a vízügyi hatóság felszereltségének növelését is támogatjuk. Fontos mérföldkő ez a PNRR vízgazdálkodási fejezetének gyakorlatba ültetésében, amelyben összesen 1 milliárd 462 millió eurót fordítunk a vízgazdálkodásra a következő 4 évben” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Az első finanszírozási szerződés az Országos Vízügyi Hatóság (ANAR) gazdasági reformjára vonatkozik, annak érdekében, hogy képes legyen megfelelően korszerűsíteni és kezelni az országos vízgazdálkodási rendszert, és gyakorlatba ültetni a víz- és árvízvédelmi uniós irányelveket. A szerződés összértéke 2,5 millió euró.

A második beruházás a víztározók és árvízvédelmi infrastruktúra megerősítésére és korszerűsítésére vonatkozik. A berendezések automatizálására és digitalizálása által a cél a vízellátás biztonságának növelése és az árvizek kockázatának csökkentése, alkalmazkodva az éghajlatváltozás jelentette kihívásokhoz. A beruházás teljes költsége 386,5 millió euró, amelyből most a tervezési szakaszra írt alá 23 millió euró értekben szerződést a környezetvédelmi tárca és a vízügyi hatóság. Ebből megvalósíthatósági tanulmányok készülnek 510 kilométer töltésre vonatkozóan, valamint elkészül 30 gát és 20 időszakos árvízi tározó műszaki dokumentációja.

A harmadik finanszírozási szerződés olyan eszközök beszerzésére vonatkozik, amelyek lehetővé teszik a vízügyi infrastruktúra megfigyelését, a vészhelyzetek kezelését és megelőzését. A 35 millió eurós beruházásból például drónokat, modern mérőeszközöket vásárolnak, illetve kiképzik az alkalmazottakat ezek kezelésére. Ugyanakkor a vészhelyzetekben történű beavatkozáshoz szükséges járművekkel, például homokzsákok szállítására alkalmas lánctalpas járművekkel is bővítik a vízügyi igazgatóságok eszközparkját. Emellett adattároláshoz és elemzéshez szükséges informatikai eszközöket és programokat is vásárolnak a 11 vízügyi igazgatóság számára.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) zöld átmenet nevű pilléréből három területért felel. Vízgazdálkodásra, erdőkkel és a biodiverzitással kapcsolatos beruházásokra, valamint a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére és a körforgásos gazdaságot célzó beruházásokra összesen 3 milliárd 874 millió eurót fordítanak a következő években. Ugyanakkor a digitális átmenet pillér környezetvédelmi beruházásait is a szaktárca valósítja meg. 48 millió euróból fejlesztik a Sumal 2.0 faanyag-nyomkövető rendszert, és digitalizálják a környezetvédelemmel kapcsolatos közszolgáltatásokat.

kapcsolódó

Hírlevél