Tánczos Barna: indul a Románia újrahasznosít tájékoztató és oktató kampány a szelektív hulladékgyűjtésről

Tánczos Barna: indul a Románia újrahasznosít tájékoztató és oktató kampány a szelektív hulladékgyűjtésről

Egy országos tájékoztató és oktató kampányt indítottunk ma el Románia újrahasznosít névvel. Ennek elsődleges célja, hogy felelősségtudatra ébresszen minden állampolgárt, önkormányzatot, hulladékgyűjtéssel foglalkozó vállalatot, akiknek a feladata a szelektív hulladékgyűjtés. A hulladékgazdálkodás egy helyi önkormányzati felelősség. Az országos kampánnyal segítséget nyújtunk az önkormányzatoknak, köztisztasági vállalatoknak azzal, hogy arra neveljük az állampolgárokat, ők is felelősségteljesen válogassák külön a szemetet a saját háztartásukban, és ne egy helyre kerüljön a műanyag, a papír, a biológiailag lebomló hulladék, hanem a szelektív hulladékgyűjtés legyen jellemző minden egyes háztartásra, minden településre Romániában” – jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Tánczos Barna kiemelte, Romániának növelnie kell az újrahasznosítás arányát, ehhez egyrészt fejleszteni kell a hulladékgyűjtési infrastruktúrát, amit a szaktárca finanszíroz, másrészt mentalitásváltásra van szükség a hulladékgazdálkodásban. „A kampányt előkészítő közvéleménykutatás során a lakosság több mint 70%-a azt mondta, hogy szeretne szelektíven gyűjteni, a válaszadók több mint 90%-a pedig azt, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy szelektív hulladékgyűjtést végezzen a saját háztartásában. De amikor megnézzük az elért eredményeket, kiderül, hogy sereghajtók vagyunk, a települési hulladék alig 16-17%-át hasznosítják újra, és legalább 50%-ot kellene elérjünk. Ezért van szükség a tudatosító kampányokra, a helyi önkormányzatok szerepvállalására és egy mentalitásváltásra minden egyes háztartásban” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A környezetvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet: a helyi önkormányzatok jelentős díjakat fizetnek azért, mert nem tudják teljesíteni az Unió által is előírt újrahasznosítási célokat. „A helyi önkormányzatok, akik nem tudják teljesíteni az előírt újrahasznosítási arányt, évente díjat kell befizessenek a környezetvédelmi alapba. 2020-ban több mint 110 millió lejt fizettek be az önkormányzatok, 2021-ben pedig az összeg elérte a 224 millió lejt. Ezek az összegek fontos helyi beruházásoktól, bölcsődék, iskolák, játszóterek építésétől foszthatják meg a lakosokat” – jelentette ki Tánczos Barna. 

A tájékoztató kampány jelmondata, hogy vannak dolgok, amiket külön kell választani. Ilyen a hulladék is. Ez az első olyan országos jellegű kampány, amelyet a Környezetvédelmi Alap finanszíroz 10 millió lejes költségvetéssel, és amely egy éven keresztül zajlik majd. Plakátokkal, közösségi médiás tartalmakkal, honlappal, televíziós és rádiós reklámokkal, valamint véleményvezérek segítségével hívják fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A tájékoztató és oktató tartalmak minden korosztálynak és társadalmi csoportnak szólnak majd. Bővebb információk a kampány weboldalán találhatók: www.reciclaminromania.ro
 

kapcsolódó

Hírlevél