Tánczos Barna: medvetámadás esetén lehetővé kell tennünk az azonnali közbelépést – július folyamán fogadja el a kormány az erre vonatkozó jogszabályt

Tánczos Barna: medvetámadás esetén lehetővé kell tennünk az azonnali közbelépést – július folyamán fogadja el a kormány az erre vonatkozó jogszabályt

„Az államnak és a mindenkori kormánynak az a kötelessége, hogy megvédje állampolgárait. Rendkívüli helyzetekben azonnali intézkedéseket kell foganatosítani. Jelen pillanatban a szaktárcának az a feladata, hogy emberéleteket mentsen a megsokszorozódott medvetámadásokkal szemben. Ezért egy olyan jogszabályt készítünk elő, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy a veszélyes vadállatokat a jelenleginél sokkal rövidebb idő alatt, 24 óra alatt lehessen eltávolítani altatólövedékkel vagy kilövéssel. Így lehetőség lesz arra, hogy a hatóságok azonnal közbeléphessenek” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken délelőtt Bukarestben, majd hozzátette, hogy a jogszabályt július folyamán már el is fogadja a kormány.

Tánczos Barna RMDSZ-es miniszter rámutatott arra is, hogy a jogszabály előkészítése során a jelenlegi preventív eljárás mellé bevezetik az azonnali eljárást, hiszen az emberi beavatkozás a jelenlegi törvények alapján csak a megelőzésre szorítkozhatott, nem írták elő az azonnali közbelépést.

Az azonnali eljárás azt jelenti, hogy a medvetámadás bejelentését követően legtöbb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítménynek kell eltávolítania a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát. Amennyiben egy medve először hatol be lakott területre, meg kell próbálni elkergetni a vadat. Amennyiben az állat többször megjelenik a helységben, akkor az állatot el kell altatni és a lakott területtől távol kell elengedni a vadonban. Ha a medve veszélyes, agresszív és támad, a megoldás annak a kilövése” – taglalta a szaktárca vezetője.

El kell fogadnunk a valóságot, a legnagyobb hiba lenne tagadni a tényeket. Az 112 segélyhívó számon bejelentett medvetámadások száma közel hatezerre nőtt a 2016-2021-es időszakban. Csupán 2021 első öt hónapjában 957 segélyhívás érkezett. Emellett több ezer haszonállatot öltek meg a medvék. A statisztikákból pedig kiderül, hogy ez éppen abban az időszakban történt, amikor az emberi beavatkozás lehetőségét a minimálisra csökkentették” – mondta Tánczos Barna.

A miniszter rámutatott arra is, hogy csak az utóbbi napokban több tíz medvetámadásról érkezett hír. A medvék betörtek a lakott területekre, ahol élelmet kerestek, a helyi lakosok pedig arra panaszkodtak, hogy a hatóságok semmit sem tesznek, hogy megvédjék gazdaságaikat.

Tánczos Barna kiemelte, hogy az azonnali közbelépésnek és a megelőzésnek együttesen kell jelen lennie a probléma megoldása során, és szükség van a medve életterének védelmére, a biodiverzitás fenntartásának biztosítására, valamint a mezőgazdasági területek védelmére. Ez utóbbi pedig az erdők körül kialakított ütközőzónák segítségével valósítható meg, ahová a medvék által kedvelt lágyszárúakat vagy fásszárúakat kell telepíteni.

kapcsolódó

Hírlevél