Új épületet kap a sepsiszentgyörgyi tüdőkórház

Új épületet kap a sepsiszentgyörgyi tüdőkórház

28,5 millió lejes finanszírozást kap a Kovászna megyei önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztálya új épületének kivitelezésére. A támogatásról rendeletben döntött a fejlesztési miniszter.

Cseke Attila elmondta: „az RMDSZ ígéretet tett arra, hogy a város, a megye és a térség lakosságának fontos kórházát korszerűsíti. A mai rendelet ennek az ígéretnek tesz eleget.

A szaktárcavezető elmondta: a Szövetség által véghezvitt, 2010-es egészségügyi decentralizáció fejlődést jelentett a sepsiszentgyörgyi kórház számára, a mai döntés a korszerűsítési folyamatot folytatja. Jelenleg a tüdőbetegek ellátása a város két különböző pontján működött – tette hozzá a miniszter.

A megyei önkormányzat tervet készített a gond orvoslására, a javaslatot pedig ma, április 15-én hagyta jóvá rendeletben a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme a legfontosabb. Éppen ezért mind a megyei tanácsnak, mind az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik legfontosabb pillére a szociális és egészségügyi rendszer fejlesztése. A sepsiszentgyörgyi új tüdőkórház építése már nem egy álom, hanem egy folyamat része. Két éve kezdeményeztük egy olyan kórház építését, ahol a járóbeteg-gondozás és a bentfekvő részt is egységesen, korszerűen fogjuk megvalósítani. Cseke Attila miniszter úr operatív munkájának köszönhetően hamarosan indul a közbeszerzés is, hiszen a kész kivitelezési tervet is átadjuk az országos befektetési ügynökségnek.

Az új kórházépület kétemeletes lesz, 34 beutalt beteg egyidejű kezelésére alkalmas, és a bent fekvő betegeket kezelő részlegen kívül járóbeteg-rendelővel, röntgen központtal és laboratóriummal fog rendelkezni. Az új egészségügyi létesítmény ugyanakkor minden tűzvédelmi követelménynek megfelel, és meglesznek a szükséges körülmények ahhoz, hogy korszerű standardoknak megfelelő egészségügyi ellátást nyújtson – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: „energiatakarékos kórházat építünk, az áramszükséglet legalább egyharmada megújuló forrásokból származik majd.

A Kovászna megyei önkormányzat 1,1 millió lejes önrésszel járul hozzá az új kórházépület megépítéséhez.

kapcsolódó

Hírlevél