Ifjúság és autonómia – hétvégén zajlik a MIÉRT Székelyföldi Konferenciája

Ifjúság és autonómia – hétvégén zajlik a MIÉRT Székelyföldi Konferenciája

Ifjúság és autonómia témában zajlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) által szervezett MIÉRT Székelyföldi Konferencia október 17–19. között, Baróton. 

Házigazdaként Oltean Csongor, a HÁRIT elnöke köszöntötte a résztvevőket az október 17-i megnyitón. A konferencia témájára utalva elmondta: „az elmúlt két-három évben sokat foglalkoztunk az autonómia kérdésével. Tavaly, a Székelyek nagy menetelésén mi, a háromszéki ifjúság nagy szerepet vállaltunk, és közel 400 fiatallal bizonyítottunk, hogy fontos Székelyföld jövője, és nekünk az autonómia jelenti a megoldást”, majd hozzátette: ,,tiszteletben tartva az idősebb korosztály véleményét és tapasztalatát, a mi generációnk lesz az autonómia haszonélvezője.”


Laczikó Enikő Katalin államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője beszédében kiemelte, a fiataloknak az is feladatuk, hogy megértessék a román társadalommal, az autonómia nem elzárkózását és az ország területéből való kiválást jelent, hanem ez egy olyan törekvése az itt élő magyaroknak, amely sajátos megoldást jelent gondjainkra, problémáinkra. ,,Egy sajátos helyzetben lévő közösségben az egyenlő bánásmód nem jelenthet azonos megoldásokat, hiszen más problémákkal nézünk szembe itt Erdélyben, és más nehézséggel küszködnek az ország déli részén élő, többségi nemzethez tartozók. Törekvéseink által nem csorbítjuk a románok jogait”– hangsúlyozta az RMDSZ államtitkára.

 

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese elmondta, a szervezet őszi konferenciasorozatán a MIÉRT három alappillérét - nyitottság, szakmaiság, partnerség – szeretnék továbbvinni. Tavaly ifjúság- és nemzetpolitika, valamint energetika, idén vidékfejlesztés, autonómia, és a nagyvárosi szórványhelyzet témája az irányadó.  ,,A nyitottság jegyében úgy vélem, fontos figyelembe vennünk, hogy a különböző régióban élő fiatalokat milyen témák, kérdések foglalkoztatják, és a tagszervezeteinkkel partnerségben, lehetőséget kell adni a tematikák körbejárására”– fejtette ki az elnökhelyettes.

 

A megnyitón jelen volt Lázár Kis Barna, Barót város polgármestere, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Váncza Tibor, az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezetének elnöke is.

 

A rendezvény partnere az Erdővidéki Ifjak Szervezete (Edisz), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.

 

kapcsolódó

Hírlevél