5,8 milliárd eurót költünk az egészségügyi ellátás minőségének javítására, új egészségügyi intézmények építésére

5,8 milliárd eurót költünk az egészségügyi ellátás minőségének javítására, új egészségügyi intézmények építésére

Új egészségügyi programot indít az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, amelynek teljes keretösszege 5,8 milliárd euró. A Programon belül öt prioritási kategóriára bontották az összeg elosztását. Többek között a járóbetegek számára kialakított szolgáltatásokat javítják orvosi, illetve iskolai orvosi rendelők építésével, ingyenes szűrési lehetőségekkel.

Emellett, kisebb városi kórházakat hoznak létre. Rehabilitációs egészségügyi intézményeket építenek a krónikus betegeknek, kórházi laboratóriumokat, speciális egészségügyi egységeket a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára. Közel fél milliárdból pedig onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rák-diagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építenek.

„Sokszor halljuk a panaszt, hogy nem arra költjük a pénzt, amire kellene, hiszen elhanyagoltak a korházaink és nincsenek felszerelve. Most viszont sikerült egy olyan egészségügyi programot megalkotni, ahol nem csak a városokban javítunk a körülményeken, és nem csak a városi korházakat modernizáljuk, hanem falvakon is felszereljük az iskolai rendelőket, valamint új orvosi rendelőket építünk, így nem kell a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni. De a krónikus betegségekkel küzdők számára is építünk új, jól felszerelt klinikákat, rehabilitációs központokat, laborokat” – nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár.

Ezen felül az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 1,25 millió euróból – Kolozsváron, Jászvásáron és Krajován – épít 3 regionális és 7 megyei kórházat.

További részletek az egészségügyi programról ITT.

kapcsolódó

Hírlevél