A 24. órában vagyunk, de változtathatunk – a mai súlyos medvetámadásról beszélt Tánczos Barna

A 24. órában vagyunk, de változtathatunk – a mai súlyos medvetámadásról beszélt Tánczos Barna

„Hat órán át küzdöttek annak a személynek az életéért, akit ma hajnalban Székelykeresztúr térségében megtámadott egy medve. Estére stabilizálódott az állapota. Ez a tragédia is egyértelműen jelzi: egyre sürgetőbb életbe léptetni azt a jogszabályt, amellyel ártalmatlanná lehet tenni a veszélyes medvéket. A jogszabály-módosítás értelmében a medvetámadás bejelentését követően legtöbb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény eltávolíthatja a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát. A megoldást a problémára a megelőzés és az azonnali közbelépés jelenti”– mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken este Csíkszeredában.

Tánczos Barna a sajnálatos eset kapcsán hangsúlyozta: „Elsősorban az emberi élet szempontjából kell vizsgálnunk a történteket. Az állam felelőssége és kötelessége szavatolni az állampolgárok biztonságát. Meg kell előznünk az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat!”

A miniszter kifejtette: bár a romániai emberek többsége számára nem jelent valós veszélyt a medve, az áldozat családja, rokonai, ismerősei, barátai, közvetlen környezete, illetve annak a 13 megyének a lakói körében, ahol az utóbbi időben megszaporodtak a medvetámadások, egészen más a sokszor állatvédelmi szempontból láttatott medvekérdés megítélése.

„Az ország lakosságának 80 százalékát, azt, aki a fővárosban a tizedik emeleten lakik, nem érinti közvetlenül ez a probléma. Ők nem mérik fel a helyzet súlyosságát, számukra a medve nem veszély, hanem egy szép nagyvad. De az államnak azonnali beavatkozást kell biztosítania, ugyanis minden egyes emberéletért felelősséggel tartozik. Ahogy a Sürgősségi Esetek Felügyelősége vészhelyzetek esetében, úgy az általam vezetett minisztériumnak is gondoskodnia kell megfelelő procedúrákról és jogi keretekről, ha medvetámadásról van szó. Környezetvédelmi miniszterként felelős vagyok azokért az intézkedésekért, amelyeknek meg kell teremteniük a jogi hátterét az emberi élet védelméért. Ez az egyetlen racionális, vitathatatlan és elengedhetetlen megközelítés, amellyel meg tudjuk előzni az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat” – szögezte le a szaktárca vezetője. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az RMDSZ már évek óta szorgalmazza mind a politikum, mint pedig a természetvédők előtt a medvetámadások megelőzésének fontosságát, amellyel kapcsolatosan már törvénytervezetet is előkészített.

kapcsolódó

Hírlevél