A fejlesztési minisztérium földrengésbiztonsági programja: több mint 3 milliárd lejre pályáztak egy nap alatt

A fejlesztési minisztérium földrengésbiztonsági programja: több mint 3 milliárd lejre pályáztak egy nap alatt

Az első 24 órában 187 épületfelújítási kérést iktatott a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok és központi intézmények több mint 3 milliárd lej finanszírozást kértek – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető.

A fejlesztési miniszter elmondta: Románia bizonyos területein fokozott az épületek összeomlás- veszélye földrengés esetén, így például a fővárosban, Vrancea megyében, de Kovászna megye bizonyos részein, vagy Partiumban is. Ennek ellenére az utóbbi 28 évben csupán néhány tömbházlakást sikerült földrengésbiztossá tenni, kormányzati finanszírozással, mert a finanszírozási mechanizmus eredménytelennek bizonyult.

A fejlesztési minisztérium most egy új programot indított, amelynek sikerét bizonyítja, hogy a pályázás első napján már 187 épület felújítására kértek finanszírozást a szaktárcától – mutatott rá Cseke Attila.

Az iktatott kérések közül 122 a tömbházlakások, 66 pedig iskolák, óvodák, közintézmények földrengésbiztossá-tételére vonatkozik. A pályázók még 59 napig iktathatják kéréseiket, majd a szaktárca további dokumentumok (így például önkormányzatok és lakótársulások határozatai, műszaki tervek) benyújtására kéri a pályázókat, ezt követően köthetik meg a finanszírozási kéréseket.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium 100%-os finanszírozást nyújt a munkálatokra, sem lakóktól, sem az önkormányzatoktól nem kér önrészt, a finanszírozási program többéves, és az idei költségvetés 200 millió lej, de a minisztérium ezt meghaladva legtöbb 500 millióra írhat alá támogatási szerződéseket. A program ugyanakkor, most előszőr, nem csak a tömbházlakásokra, hanem a középületek földrengésbiztonságára is finanszírozást nyújt, így iskolákat, kórházakat újíthatnak fel és tehetnek energiatakarékossá, illetve földrengésbiztossá.

Részletek a minisztérium honlapján.

kapcsolódó

Hírlevél