A helyreállítási alapból finanszírozott harmadik bölcsődeépítési pályázatát nyitja meg a fejlesztési minisztérium

A helyreállítási alapból finanszírozott harmadik bölcsődeépítési pályázatát nyitja meg a fejlesztési minisztérium

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a pályázati útmutató, június 30-án nyitja meg a fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból finanszírozott új, környezetbarát bölcsődék megépítésére vonatkozó pályázatát – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Új, környezetbarát bölcsődéket építünk, erre vállalkoztunk az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta, hiszen országszerte csupán a kisgyermekek három százalékának van helye a meglévő bölcsődékben. A nagyvárosokban, illetve a nagyvárosok melletti községekben különösen nagy gondot okoz a bölcsődei hely hiánya, erre a gondra találtunk megoldást, és a helyreállítási alapból származó pénzügyi erőforrásokat is ennek a célnak rendeltük alá” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető.

Az új, korszerű bölcsődékben játszó- és hálószobák, saját konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, és elegendő kültéri játszótér. Az nZeb (Near-zero energy building) épületeket áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából napelemekkel látják el, hőszigetelik és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius-fokos levegőt vonnak fel az altalajból, amelynek köszönhetően nyáron hűthető az épületet, télen pedig kevesebb energiával melegíthető fel szobahőmérsékletre. Az új bölcsődékben intelligens informatikai rendszerek működtetik majd a fűtést, klímát, világítást, a felszerelésnek köszönhetően a fenntartási költség kisebb lesz, ami a növekedő energiaárak tükrében fontos szempont. A környezetbarát épületek nem járulnak hozzá az üvegházhatáshoz.

A szaktárcavezető elmondta: a május elején közvitára bocsátott és a tegnap hivatalosított pályázati útmutató szerint az önkormányzatok június 30-tól július 30-ig pályázhatnak a minisztérium által rendelkezésre bocsátott, egyszerűen használható online felületen. A szaktárca a bölcsődeépítést teljes mértékben finanszírozza, az önkormányzatnak csak a közművesített telket kell biztosítania. 

A fejlesztési minisztérium tavaly indított bölcsődeépítési programjában már sikeresen megpályázott és közbeszerzési vagy kivitelezési szakaszban lévő bölcsődék közül 64-et átemel a szaktárca és a helyreállítási alapból finanszíroz, az összesen több mint 200 millió eurós keretből összesen 110-120 új, környezetbarát bölcsődék finanszírozására biztosíthat támogatást az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium, ehhez adódik hozzá az állami költségvetésből erre a célra elkülönített összeg. Egy bölcsődében, annak mértétől függően, 40-110 gyermek fér el.

A fejlesztési minisztérium a szükséges munkát elvégezte, az épülettervet az önkormányzatok rendelkezésére bocsátotta, a szükséges finanszírozást biztosítottuk. Bihar megyében már kezdhetik építeni az első 3 új bölcsődét magyarlakta településeken is, de országszerte 22 bölcsőde építkezési munkálatait hagyta jóvá eddig a szaktárca. Néhány év alatt jelentős előrelépést biztosítunk a bölcsődeépítés területén” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium épületfelújításra is finanszírozást nyújt a helyreállítási alapból, a pályázati időszak zártakor 1.437 pályázati kérés érkezett 2,42 milliárd euró értékben, és az első hét támogatási szerződést már aláírták. A fejlesztési szaktárca a települések fejlesztését és zöldebb infrastruktúráját is támogatja újabb több mint 2 milliárd euróval, a pályázatokat június végéig nyújthatják be az önkormányzatok, de az első hat finanszírozási jóváhagyást már aláírta a szaktárca. A tegnap bejelentett bölcsődeépítési alap így a harmadik elindított támogatás, amelyet a helyreállítási alapból finanszíroz a fejlesztési szaktárca.

kapcsolódó

Hírlevél