A helyszínen tájékozódik a székelyföldi medvetámadásokról az Európai Parlament Petíciós Bizottsága – az RMDSZ prioritása az emberi élet védelme

A helyszínen tájékozódik a székelyföldi medvetámadásokról az Európai Parlament Petíciós Bizottsága – az RMDSZ prioritása az emberi élet védelme

Hétfőn délután érkezik Romániába az Európai Parlament Petíciós Bizottságának nyolc tagú küldöttsége, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon.

Az EP-képviselők látogatása Bukarestben kezdődik, hétfő délután Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter fogadja őket a minisztériumban. Kedden Sepsiszentgyörgyön és Sugásfürdőn találkoznak a petíció kezdeményezőivel, gazdákkal, áldozatokkal, a sürgősségi szolgálatok vezetőivel, turisztikai szakemberekkel, környezetvédőkkel. Szerdán a képviselők Szucsáván tájékozódnak az illegális fakitermelés ügyében.

Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megye tanácselnökei még 2019-ben, az előző környezetvédelmi miniszter idején fordultak petícióval a bizottsághoz az ember-medve együttélés problémáival. Az illegális fakitermelésre vonatkozó petíciók is, amelyeket két állampolgár kezdeményezett, a korábbi évek problémáira hívják fel a figyelmet. „Örvendek az európai parlamenti küldöttség látogatásának, hiszen így, a helyszínen, minden érintettet meghallgatva kaphatnak teljes képet arról, mit jelent Európa legegészségesebb és legértékesebb erdeinek és legnagyobb barnamedve-populációjának kezelése. Bár a civil szervezetek nagyrésze a nagyvadat részesíti előnyben, az RMDSZ-nek továbbra is az emberi élet a prioritás. A minisztériumban tájékoztatom őket az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta elért eredményekről, arról, hogy milyen ellenszélben próbáljuk visszavezetni a 2016 előtti medvepopuláció managementet. A medvekérdésben két év alatt eljutottunk a cselekvés teljes hiányától egy összetett intézkedéscsomagig, amelynek középpontjában az emberi élet védelme áll a faj fenntartható kezelésével párhuzamosan. Emellett olyan faanyag-nyomonkövető rendszert alakítottunk ki, amely példa lehet a többi tagállam számára is” – nyilatkozta Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere.

 Az elszaporodott medvetámadások leginkább Székelyföldet és Brassó megyét érintik, ezért kértük, hogy határozott és hatékony döntés szülessen ebben a kérdésben. Meggyőződésünk, hogy állományszabályozó és azonnali beavatkozást lehetővé tevő jogszabályok kellenek. Számos esetben emberéletről van szó, nemcsak anyagi javakról. Fontosnak tartjuk, hogy a helyszínen tájékozódjon az EP szakbizottsága, hogy a képviselők élőben is megismerjék a medvepopuláció túlszaporodása miatt kialakult rendkívül veszélyes helyzetet, amely ellen mi már évek óta küzdünk” – mondta el előzetesen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A székelyföldi tényfeltáró utat Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője kezdeményezte. „Az a cél, hogy bemutassuk, mivel jár a nagyvaddal való együttélés, milyen áldozatai vannak az összetűzéseknek, milyen gazdasági károk keletkeznek, és természetesen, hogy javaslatot tegyünk a kiútra: hogyan lehet egy olyan vadgazdálkodási tervet életbe léptetni, amely biztosítja a medve fennmaradását, illetve nem veszélyezteti az emberéletet, és a településeink biztonságban lehetnek. Nagyon fontos, hogy Brüsszelből az Európai Parlament is támogassa azokat az intézkedéseket, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként már előkészített. Bízom benne, hogy ez a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy saját szemükkel lássák a küldöttség tagjai Sugásfürdőn azt, hogy a medve gyakran bejár a településekre, milyen félelmet okoz az ott élő emberekben, mennyire ellehetetleníti a turizmust, milyen veszélyt jelent a gazdák számára, az erdőszélen lévő farmok, esztenák esetében, és mennyi állat esik áldozatul” – nyilatkozta Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője.

A székelyföldi látogatást követően, kedden 17.30-tól Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Vincze Loránt EP-képviselő közös sajtótájékoztatón vonják le a következtetéseket Sepsiszentgyörgyön, a Park szálló teraszán.

kapcsolódó

Hírlevél