Antal Lóránt: egységesíteni kell az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat az értelmezhetőség érdekében

Antal Lóránt: egységesíteni kell az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat az értelmezhetőség érdekében

Megszavazta a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amely a 2022. április 1. és 2023. március 3. közötti időszakra továbbra is rögzíti az energiaárak felső határát a gáz és villamos áram esetében mind a háztartási, mind pedig a nem háztartási fogyasztók számára. „A piacon elszabaduló energiaárakat követően az RMDSZ javaslatára októberben sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely a végső fogyasztókat segítette az elmúlt időszakban az energiaárak befagyasztásával és kompenzálásával. Fontos, hogy ezeket az intézkedéseket továbbra is alkalmazzuk, hiszen nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki nem képes kifizetni az áram- vagy gázszámláját” – nyilatkozta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

A szenátusban megszavazott törvénytervezet értelmében a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke az energiaszegénységben élő vagy kiszolgáltatott fogyasztók számára nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,8 lej/kWh árat a 100kWh-300kWh közötti fogyasztás esetén. A kiszolgáltatott fogyasztókat egy, a tavaly megszavazott törvénnyel határozta meg a kormány, amely értelmében azok a családok tartoznak a vulnerábilis energiafogyasztó kategóriába, akiknek egyénenként 810 lej nettó jövedelmük van, egyedül élők esetében 1450 lej. Továbbá a földgáz végső számlázott értéke minden végső fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat. Ugyanakkor az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/Kwh, illetve  a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50.000 MWh volt.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások bizottságának elnöke rámutatott: „javaslatomra továbbá egy olyan intézkedést szavaztunk meg, amely egy egységes számlázási modell létrehozását eszközölné a villamos áram és gázszámlák esetében. Ezáltal az energiaszolgáltató úgy kell kiállítsa a gáz, illetve villany áram számlát, hogy mindenki számára egyszerűen értelmezhető legyen, illetve fel kell tüntesse a becsült fogyasztás túllépésére vonatkozó fontos információkat, így a végső fogyasztók megfelelően tájékoztatva lesznek a számlán szereplő adatokról.”

A törvénytervezetről döntőházként a képviselőház szavaz, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél