Bende Sándor: az ásványvízipari kitermelés után befizetett illetékek 80 százaléka helyben marad Fotó: www.erdely-online.hu

Bende Sándor: az ásványvízipari kitermelés után befizetett illetékek 80 százaléka helyben marad

Ezentúl az ásványvízipari kitermelés után fizetett illetékek 80 százaléka a megyei és a helyi közigazgatási egységekben maradnak. A bányatörvénynek erről a módosításáról az RMDSZ javaslatára döntőházként szavazott a képviselőház. Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, a módosító javaslat egyik kidolgozója elmondta: Székelyföld és Erdély ezzel a jogszabállyal kézbe veheti saját borvizeinek gazdasági hasznát, ugyanakkor ezeket az összegeket a települések fejlesztésére fordíthatja.

Bende Sándor képviselő továbbá kifejtette: az elfogadott módosítás értelmében az ásványvízipari kitermelés után befizetett illetékek 35 százaléka a megyei önkormányzatot illeti meg, 45 százaléka pedig ahhoz a helyi önkormányzathoz kerül, ahol a kitermelés folyik. Az államnak csak 20 százalékot kell befizetni az eddigi 100 százalék helyett.

„Székelyföldön több mint 2000 borvízforrás van. Azáltal, hogy ezeken a településeken a borvíz kitermelésből befizetett adó 80 százaléka helyben marad, fejlődésnek indulnak településeink és fellendülnek a helyi gazdaságok. Például Borszéken - amennyiben a törvény életbe lép – az itt befizetett borvízkitermelés utáni illeték 45 százaléka évi 900 ezer eurós bevételt eredményez majd a helyi önkormányzatnak, és nem sokkal kevesebbet a megyei önkormányzatnak” – fogalmazott Bende Sándor.  Az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője hozzátette: ezzel a módosítással a Szövetség egy régi célkitűzése vált valóra, ugyanis Romániában az évente palackozott mintegy 2 milliárd liter ásványvíz több mint fele Székelyföldről származik.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél