Betiltottuk az elektromos cigaretták reklámozását

Betiltottuk az elektromos cigaretták reklámozását

Megszavaztuk a parlamentben azt a törvénykezdeményezést, amely az elektromos cigaretták reklámozásának betiltását célozza. Az elektromos cigaretták mellett a különböző Vape-k és nikotinpárnák (pouch) népszerűsítése is tiltott lesz. 


A törvénytervezetről kedden szavazott döntőházként a képviselőház plénuma. A jogszabály kiegészíti azt az idén februárban elfogadott tervezetet, amely betiltotta az elektromos cigaretták kiskorúaknak való forgalmazását, az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. 


A ma megszavazott törvénytervezet az elektromos cigaretták teljeskörű kereskedelmi reklámozását tiltja be. Elsődleges célunk a gyerekeink biztonsága és egészsége, ezért olyan jogalkotási intézkedésekre van szükség ezen a területen, amelyek korlátozzák az egészségre káros termékekhez való hozzáférést és minél kevesebb felületen teszik lehetővé ezekkel a termékekkel való találkozást. 
A jogszabály szerint tilos az elektromos cigaretták reklámozása televíziókban és rádiókban, oktatási és egészségügyi intézményekben, valamint azok 200 méteres körzetében, kiskorúaknak szánt folyóiratokban és kiadványokban, mozikban és előadótermekben. Ezáltal tilos lesz az elektronikus cigaretták, a vape-k és a fűtött dohánytermékek reklámozásának minden formája. 
Abban az esetben, ha a kereskedelmi egység nem tartja be a szabályozást, akár 50 ezer lejes büntetésre is számíthat.


A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél