Biró Rozália: egy egységes, erős európai hangon kell támogatnunk egymást minden területen

Biró Rozália: egy egységes, erős európai hangon kell támogatnunk egymást minden területen

Közel 40 politikai szervezet képviseltette magát a hétvégi Európai Néppárt Nőszervezetének Őszi Akadémiáján. Mariya Gabriel, az Európai Bizottság biztosa, illetve Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke a digitális Európa jövőjével kapcsolatos intézkedésekről számolt be, valamint szó volt olyan aktuálpolitikai kérdésekről is, amelyek az RMDSZ Nőszervezetét is érintik.

„Az Őszi Akadémia lehetőséget nyújtott arra, hogy olyan munkacsoportok tevékenységét kezdeményezzük, amelyek a családon belüli erőszak jelenségének csökkentésével, az oktatás digitális hatásának következményeivel, az orosz-ukrán háború következményeivel, valamint ifjúság és esélyegyenlőség témákkal foglalkoztak. Ezek a témakörök az RMDSZ Nőszervezet számára is kiemelten fontosak, illetve a munkacsoportokban kialakult álláspontok megegyeznek az RMDSZ Nőszervezetének álláspontjával. Célunk csökkenteni az erőszak minden formáját megfelelő törvénykezéssel, az áldozatok támogatásával és az erőszakot elkövetők büntetésével” – fogalmazott Biró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének és az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.
„Az oktatás kulcsszerepet játszik a nők megerősítésében, az emberi jogok és a demokrácia előmozdításában. Ez az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a hátrányos helyzetű felnőttek és gyermekek integrálódjanak a társadalomba. Az Európai Unióban mindenkinek joga van a minőségi és befogadó oktatáshoz, képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz, az ehhez szükséges jogi keretet és feltételeket minden tagállamnak biztosítania kell. A közép- és kelet-európai országokban az iskolaelhagyás még mindig egy aktuális probléma, amelynek csökkentésére következetes politika szükséges” – mondta Kovács Irén Erzsébet RMDSZ-es szenátor.

Mivelhogy Romániában a nők részvétele a döntéshozó testületekben az egyik legkisebb Európa szinten, ezen a szinten is határozott lépéseket kell megtenni.

Az Őszi Akadémia lezárásaként folyamatban van egy állásfoglalás, amely az RMDSZ Nőszervezetének álláspontjait is tartalmazni fogja. Ezt az Európai Néppárt Nőszervezete novemberben, Lisszabonban terjeszti az Európai Néppárt politikai közgyűlése elé.

kapcsolódó

Hírlevél