Célegyenesben a visszaváltható csomagolások rendszerének bevezetése

Célegyenesben a visszaváltható csomagolások rendszerének bevezetése

A betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló kormányrendeletet fogadott el a kormány hétfői ülésén, miután a rendszer működését szabályozó tervezet minisztériumközi egyeztetések során kapott végleges formát.

Az újra nem használható, primer/elsődleges csomagolóanyagok betétdíjas rendszere 2022. október 1-től lép életbe, és a 2022. szeptember 30-a után piacra dobott összes újra nem használható, primer/elsődleges csomagolóanyagra vonatkozik. A rendszer költségeit alapvetően azok a gyártók fogják állni, amelyek piacra dobják a csomagolásokat és vállalják a felelősséget ezek újrahasznosításáért. Az európai irányelv szerint a szennyező fizet. Az üzleteknek kulcsfontosságú szerepük lesz a betétdíjas rendszer optimális működésében. A gyártók és a viszonteladók közötti szoros együttműködésre van szükség ahhoz, hogy ez a rendszer hatékonnyá váljon. Az ország legnagyobb kereskedelmi vállalatai és a civil szféra is pozitívan áll hozzá, támogatja a rendszer bevezetését, amely óriási előrelépés lesz annak irányába, hogy Románia tisztább, környezetbarátabb, élhetőbb legyen” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Azokban az európai országokban, ahol a betétdíjas rendszert már alkalmazzák, 85 százalék feletti újrahasznosítási arányt érnek el. A visszaváltás kitűnő eszköze lehet a műanyagszennyezés visszaszorításának is: akár 40 százalékkal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét. A Zero Waste Europe 2020-as kutatása alapján az újrahasználható üvegpalackokhoz 70 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás kötődik, mint a műanyag palackokhoz” – fogalmazott a miniszter.

2022. október 1-től tehát a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat. A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed. A gyártóknak kötelességük az újra nem használható, primer/elsődleges csomagolásokat megfelelő jelzéssel és vonalkóddal ellátni. A rendszer életbe lépésétől tilos olyan csomagolású terméket piacra dobni, amely a rendszerbe tartozik, de nincs ellátva ezekkel az adatokkal.

Az említett dátumtól tilos olyan termékeket forgalmazni, amelyek csomagolóanyagán nincs megfelelőképpen jelölve a betétdíj-kötelesség, vagy amelyek  gyártója nincs bejelentkezve a betétdíjas rendszerbe. Kivételt képeznek azok a termékek, amelyek a gyártók és a viszonteladók készletén vannak 2022. szeptember 30-val bezárólag, ezeket 2022. december 31-ig lehet értékesíteni.

A betétdíj 2022. október 1-től egységesen 50 bani, ennyit kell a fogyasztó a termék árán kívül fizessen, amikor olyan terméket vásárol, ami primer/elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A gyűjtőpontoknál a kereskedőknek kötelességük visszaváltani a csomagolóanyagot, anélkül, hogy a fogyasztók blokkal bizonyítanák a vásárlás tényét, ugyanakkor nincs földrajzi megkötöttség sem, tehát Románia területén bárhol visszaválthatók a csomagolóanyagok, függetlenül attól, hogy az országban hol szerezték be a termékeket. Emellett a gyűjtőpontok nyitvatartása meg kell egyezzen az üzlet működési idejével.

A betétdíjat készpénzben, banki átutalás vagy vásárlási utalvány formájában is megkaphatják a fogyasztók. A HoReCa ágazatába tartozó kereskedők csak azokra a termékekre számíthatnak fel betétdíjat, amelyeket a kereskedelmi egységen kívül fogyasztanak el a vásárlók.  A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű kereskedelmi egységek egymással társulva vagy az önkormányzatokkal együttműködve is teljesíthetik azt a kötelességüket, hogy gyűjtőpontot hozzanak létre.  A betétdíjat a vevő nem kapja meg, ha a csomagoláson nincs rajta, nem látható vagy nem olvasható a betétdíjas rendszerbe tartozás jele; ha a csomagolás eldeformálódott, nem ép, piszkos vagy nincs teljesen kiürítve. Ugyanakkor kizáró ok az is, ha a csomagolás beváltása nem történik meg az adott típus visszavonásának bejelentésétől számított 24 hónapon belül. A fenti okok miatt vissza nem térített betétdíjak összege kizárólag a rendszer fenntartásához és fejlesztéséhez, hatékonyságának növeléséhez használható fel.  A kormányrendelet értelmében a betétdíjas rendszer adminisztrátora 2023. október 1-től kérheti a környezetvédelemben illetékes központi hatóságoktól a garancia értékének módosítását.

Amennyiben a betétdíjas rendszer a megszabott időpontban nem lép érvénybe, az újra nem használható, primer/elsődleges csomagolóanyagokba csomagolt, 2022. szeptember 30. után piacra dobott termékek gyártói a Környezetvédelmi Alaphoz kötelesek befizetni a miniszteri rendeletben megszabott díjakat.

kapcsolódó

Hírlevél