Cseke Attila: 65 napra csökkentjük az építkezési engedélyek kibocsátási idejét

Cseke Attila: 65 napra csökkentjük az építkezési engedélyek kibocsátási idejét

Az RMDSZ javaslatára döntött ma a kormány a területrendezési törvénykönyvtervezetről, amelynek köszönhetően akár 65 napra csökkenhet az építkezési engedélyek kibocsátási ideje.

Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető elmondta: ma akár egy évbe is telhet, amíg minden szükséges engedélyt megszerzünk, sok közülük lejár amíg a többit kiállítják, és több intézményhez kell fordulni ahhoz, hogy például családiházat építsünk.

„Ezt a gondot oldja meg az építkezési és területrendezési törvénykönyv. Egyetlen hivatalhoz kell fordulni az engedélyekért, és online is elérhető ez a szolgáltatás” – mondta el Cseke Attila.

A jogszabálytervezet továbbá azt is lehetővé teszi, hogy vidéken földszintes egyszerű, legtöbb 150 négyzetméteres családiházat építsünk építkezési engedély nélkül. Egy, a szakhatóságok által kibocsátott, vagy egy engedélyezett tervező által elkészített építkezési terv alapján építkezni lehet, az önkormányzatot értesíteni kell – mutatott rá a miniszter.

Az előírás vonatkozik a nyári konyhák építésére is, illetve garázst, filagóriát építhetünk az udvarra építkezési engedély nélkül. A tömbházlakások erkélyeit szintén engedély nélkül be lehet üvegezni.

„A vidéken élő családok számára nagy segítség ez, kevesebb bürokráciát, nagyobb szabadságot ad az otthonjaik megtervezésében” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A nagybefektetők továbbá csak úgy építhetnek 500 lakásnál nagyobb tömbházlakásokat és lakónegyedeket, ha nagyobb adót fizetnek. A többletadót az önkormányzat közösségi infrastruktúrára költheti: utakat, biciklisávot, buszmegállót és közvilágítást létesít, közüzemesít, felépítheti az ott lakó családoknak szükséges bölcsődéket, óvodákat azért, hogy ne kelljen minden nap több órát utazzanak a gyerekek és a szülők.

Az új rendelkezés ugyanakkor szigorúbb minőségi ellenőrzést ír elő, figyelmeztetett a miniszter: az építkezési vállalatok akkor jelentkezhetnek egy kórház felépítésére közbeszerzési eljárás alatt, ha bizonyítani tudják, hogy minden feltételt teljesítenek, amely szükséges ahhoz, hogy orvosi létesítményeket építsenek.

Cseke Attila rámutatott: a törvénykönyvtervezet az utóbbi két évtized legfontosabb építkezési szabályozása, több mint 17 különböző jogszabályt von egyetlen törvénybe. A magán és hatósági finanszírozású építkezéseken kívül a települések fejlődését szabályozó területrendezési tervekről is rendelkezik, és érvénybe léptet egy digitális épülettárat, amelyben minden épületet fel kell tüntetni.

„Biztonságosabb épületeket, rendszerezettebb településeket eredményez az új szabályozás” – zárta nyilatkozatát az RMDSZ-es szaktárcavezető.

A jogszabálytervezet a parlament asztalára kerül. A törvényhozó-testület döntését és a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően léphet érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél