Cseke Attila: a kormány ragaszkodik a saját, rossz döntéseihez

Cseke Attila: a kormány ragaszkodik a saját, rossz döntéseihez

Módosító javaslatot iktatott a parlamentben az RMDSZ ahhoz a sürgősségi kormányrendelethez, amely megengedi a polgármestereknek, hogy egyik pártból a másikba iratkozzanak át anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat. A szenátus azonban nem tűzte napirendre a kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, módosítások nélkül, hallgatólagosan fogadja azt el – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 

Mint ismeretes, az RMDSZ korábban is nehezményezte a kormánynak azt a döntését, amely politikai érdekeknek rendeli alá a helyi és megyei közigazgatást, illetve instabilitást okoz az önkormányzatokban. A rendelet megengedi, hogy a június 9-én esedékes önkormányzati választásokon más párt színeiben induljanak a most mandátummal rendelkezők, vagyis a polgármesterek április 30-ig, a jelöltségek iktatási határidejéig szabadon iratkozhatnak át más pártba, jelenlegi mandátumuk elvesztése nélkül.

A kormánykoalíció arról döntött, június 9-én az európai parlamenti választásokkal együtt szervezik az önkormányzati választásokat is. A jelenlegi polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, illetve megyei tanácselnökök mandátuma azonban őszig tart, így az újonnan megválasztott, vagy az újrázó választottak új mandátuma csak ősztől kezdődik majd. 

„A szavazóval szemben nem korrekt a politikai pártváltás. Ha valakit egy bizonyos párt színeiben szavaztak meg polgármesternek, vagy megyei tanácselnöknek, mandátumvesztéshez kellene vezessen a más pártba iratkozás. Az RMDSZ nem ért egyet ezzel, és módosító javaslatot iktattunk a szenátusban. A tervezetet azonban nem tűzte napirendre a többség, így vita nélkül, hallgatólagosan megy át. Az RMDSZ a képviselőházban is fenntartja az előírás módosításának szükségességét, hiszen nem a politikai játszmák a fontosak, hanem a közigazgatás működése és az állampolgár” – mondta el Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél