Cseke Attila: alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia

Cseke Attila: alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia

„A közigazgatás helyi szinten és központi szinten egyaránt egy közszolgáltatás. Úgy kell a közigazgatásra gondolni, mint az iskolákra, a kórházakra, vagy a közutakra. Egy iskolától, egy kórháztól sem várja el senki, hogy profitot termeljen, nem ez a célja. Azért építünk utakat, hogy közlekedjen rajta az állampolgár, ez nem egy cég által nyújtott szolgáltatás, nem nyereséges. A közigazgatástól sem várhatjuk el, hogy nyereséges legyen” – mondta el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt fejlesztési és közigazgatási miniszter egy bukaresti konferencián, ahol a romániai közigazgatás helyzetét vitatták.

A szakpolitikus hangsúlyozta: a közigazgatási átszervezést nem lehet életképtelen kritériumok alapján elvégezni, ismerni kell a földrajzi és gazdasági viszonyokat, a településeken élők hagyományait, kötődéseit a történelmi régiókhoz. Ez egy több éves feladat, és helyi referendum kell az elfogadásához. Ennek a reformnak a legnagyobb veszélye az, ha most előkészületlenül elfogadják. Az ilyen elhamarkodott döntésekre Románia mostanában hajlamos, ez pedig sok gondot szülhet.

„Véleményem szerint a 2022-ben elkezdett úton kell haladni előre. Amikor az RMDSZ még kormányon volt, a közigazgatási minisztérium két fontos jogszabályt dolgozott ki: a konzorciumok és a metropolisz-övezetek működését szabályozó törvényeket. Ez a két törvény, a bonyolult nevével ellentétben egy egyszerű dolgot szabályoz: az önkormányzatok együttműködhetnek olyan kérdésekben, amelyeket nem tudnak egyedül megoldani. Együttműködésre van szükség most is ezekben a kérdésekben, nem arra, hogy önkormányzatokat szüntessünk meg. Alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia” – zárta nyilatkozatát az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

kapcsolódó

Hírlevél