Cseke Attila: határozottan tiltakozunk a kórházak központosítása ellen

Cseke Attila: határozottan tiltakozunk a kórházak központosítása ellen

„Az egészségügy decentralizációja nagyobb befektetéseket eredményez. 2010-ben a romániai kórházak 85 százalékát decentralizáltuk, az intézkedést megelőző évben alig 100 millió lej jutott a kórházak felújítására, míg 2010-ben közel 300 millió lejből újulhatott meg az egészségügyi intézmények infrastruktúrája, országos szinten. Akkor tudunk megküzdeni a járvánnyal, akkor tudjuk elkerülni a Piatra Neamț-i esethez hasonló tragédiákat, ha modern kórházat építünk” – mondta el nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila RMDSZ-es szenátor.

A volt egészségügyi miniszter hozzátette: a decentralizációt követően az önkormányzatok jelentősen növelték a befektetésekre szánt összegeket. Nagyváradon az elmúlt évtizedben 30.595.412 lejt költöttek erre a célra helyi költségvetésből, további 30.858.657 lejt uniós alapokból, és 87.809.702 lejt állami költségvetésből. „Az RMDSZ prioritásként kezeli és kezelte az elmúlt tíz évben a kórházak felújítását, minden évben sikerült, a Szövetség javaslatára, erőforrásokat különíteni el erre a célra az állami költségvetésből. Ez a politikum feladata. A szakmai kérdéseket az orvosokra kell bízni” – hangsúlyozta az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa.

A Bihar megyei törvényhozó ugyanakkor rámutatott: azok a kórházak fejlődtek látványosan az elmúlt években, ahol stabilitást nyújtott a vezetőség. „A nagyváradi kórházat több mint 9 éve, a margittai kórházat több mint 10 éve, a nagyszalontai kórházat 16 éve ugyanaz a menedzser vezeti, a folyamatos fejlődést biztosítják. Székelyföldön hasonló a helyzet, a Sepsiszentgyörgyi megyei kórházban és a Székelyudvarhelyi municipiumi kórházban a decentralizáció óta ugyanaz a vezető, a csíkszeredaiban pedig két menedzser volt az elmúlt egy évtizedben” – mutatott rá. Ezzel szemben a Piatra Neamț-i kórház élére az egészségügyi miniszter nevezte ki menedzsernek a temetkezési vállalat vezetőjét, és az elmúlt egy évben nyolc kórházmenedzser vezette az intézményt. A sürgősségi állapot ideje alatt három vezető váltotta egymást – hangsúlyozta Cseke Attila.

„A decentralizáció a román egészségügy legnagyobb reformja volt az elmúlt tíz évben, amely jelentős eredményekkel jár ott, ahol megtalálták a megfelelő vezetőt és hagyták dolgozni. Nem értünk egyet azzal, hogy a központosítás által lerombolják azt, amit az elmúlt évtizedben helyi szinten sikerült elérni” – mondta el.

Az RMDSZ-es szenátor véleménye szerint nem szerencsés egy ember kezébe helyezni az ország több mint 1700 kórházvezetői tisztség betöltésével kapcsolatos döntést. A stabilitás, a fejlődés érdekében a bukaresti szaktárca helyett a helyi önkormányzatok kell erről rendelkezzenek, mondta el,  hiszen az elmúlt évtizedben Romániának 12 kormánya és 13 egészségügyi minisztere volt.

 

kapcsolódó

Hírlevél