Cseke Attila: kifizetjük a lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékot

Cseke Attila: kifizetjük a lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékot

Közel 80 ezer állampolgár részesül abban az összesen 238 millió lejes pénzügyi jutalékban, amelyet a fejlesztési minisztérium utal két banki intézmény ügyfeleinek, akik lakásvásárlás céljából nyitottak megtakarítási számlát a Banca de locuințe néven ismert állami program segítségével – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

A fiatalok, a családok lakhatási jellegű hiteleinek kamattámogatását vállaltuk, és ezt a gondot most megoldottuk” - nyilatkozta Cseke Attila.

Mint ismeretes, 2014 és 2022 között évente legtöbb 250 euró jutalékot adott az állam mindenkinek, aki takarékszámlát nyitott a BCR vagy az Aedificium banknál, és az összegyűjtött pénzt lakásvásárlásra használta fel. Azonban, mivel a banki intézmények több pénzt igényeltek az államtól a jutalékok kifizetésére, mint amennyivel a banki ügyfeleknek tartoztak, a számvevőszék eljárást indított a két bank ellen. Az eljárás ideje alatt az állami jutalékot nem utalhatták ki az ügyfeleknek.

Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: a jogi eljárás lezárult, a fejlesztési szaktárca behajtotta a bankoktól a pénzt, és 238 millió lejt utal ki azért, hogy a lakásvásárlóknak járó állami jutalékot megkapják az ügyfelek. Minden eddigi tartozást fedez a 238 millió lej – tette hozzá Cseke Attila, majd elmondta: 209 millió lejt a BCR, 29 millió lejt az Aedificium ügyfelei kapnak. Az összeget a napokban utalja a minisztérium a bankoknak, azok pedig tovább kell utalják az ügyfeleknek.

A lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékban 18 és 65 év közötti állampolgárok részesülhettek, akik legalább öt évre lekötött megtakarítási számlát nyitottak a programban részt vevő bankok egyikénél, és a megtakarított pénzt lakásvásárlásra használták fel.

kapcsolódó

Hírlevél