Elindult a Segítsd a helyit! közösségi kampány

Elindult a Segítsd a helyit! közösségi kampány

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával Segítsd a helyit! címmel közösségi kampányt indított, amelynek célja, felhívni a figyelmet arra a támogatási lehetőségre, amely által a vállalkozások a 2021-ben befizetett, fel nem használt szponzoralapjukat december 25-ig még átirányíthatják civil és egyházi szervezeteknek.

A közös együttműködés és párbeszéd megteremtésének jegyében 2022. november 24-én Sepsiszentgyörgyön, illetve 25-én Kézdivásárhelyen szervezett fórumok keretében mintegy 120 vállalkozót, egyházi, valamint civil szervezeti vezetőt tájékoztattak a témában.

A találkozókon Miklós Zoltán, parlamenti képviselő a szponzortörvény lehetőségeiről számolt be, majd a felmerülő kérdésekre adott válaszokat a résztvevőknek. ,,Évente 450 millió euró ragad bent az államkasszában, amit, ha helyi szervezetekhez irányítunk át, sokkal hangsúlyosabban tudunk a közösségünkre fordítani, és a célnak megfelelően felhasználni. A vállalkozók ezt az összeget nem a zsebükből kell kitegyék, hiszen az valamilyen módon amúgy is felhasználásra kerül, viszont nekik kell eldönteniük, hogy ez milyen formában történjen” — hangsúlyozta a képviselő.

A cégvezetőknek a www.segitsdahelyit.ro honlap nyújt részletes eligazítást a törvénykezésről, tartalmazza a civil szervezetek, egyházak névjegyzékét, valamint letölthető a formanyomtatvány és a szponzorszerződés is, melyek kitöltésével felajánlják a helyi projekteket megvalósító egyesületeknek, alapítványoknak vagy egyházaknak a tavaly befizetett adójuk egy részét.

,,A mi érdekünk az, hogy minél több közösséget szolgáló projekt valósuljon meg a megyében. Ehhez a vállalkozói és a civil szféra, valamint az egyházi szervezetek nagymértékben hozzájárulnak. Várjuk a fejlesztés alatt álló honlappal kapcsolatos javaslatokat, hiszen egyértelmű elvárás a vállalkozóktól, hogy legyen egy áttekinthető lista a megyében működő szervezetekről, azok tevékenységeiről. Bízunk benne, hogy a civil szervezetek is nyitottsággal fogadják az érdeküket szolgáló kezdeményezésünket” – fogalmazott Bodor László, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke.

Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: „Örömmel hallottam a kezdeményezésről, remek ötletnek találom. Célunk, hogy széles körben népszerűsítsük és minél több vállalkozót érzékenyítsünk a téma iránt.”

Az eseményeken pozitív fogadtatásban részesült a Segítsd a helyit! közösségi kampány. A civil szervezetek képviselői egyértelműen megfogalmazták, hogy szükség van egy megyei szintű, civil szervezeteket bemutató platformra, mely közelebb hozza munkásságukat a vállalkozókhoz. A cégvezetők részéről a projekt alapú együttműködés került terítékre. Kiemelték, jó szívvel finanszíroznak olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a megye közösségi eseményeinek színesebbé tételéhez.

A kampány folytatásaként a jövőben a magánszemélyek adófelajánlási lehetőségeire és tájékoztatására fektetik a hangsúlyt.

kapcsolódó

Hírlevél